Joseph Biden lasă în sarcina Congresului şi a lui Mike Pence decizia demiterii lui Donald Trump

Preşedintele-ales al Statelor Unite, Joseph Biden, a anunţat că se concentrează pe pregătirea preluării puterii pe 20 ianuarie, astfel că lasă la latitudinea Congresului şi a vicepreşedintelui actual, Mike Pence, decizia eventualei demiteri a preşedintelui în funcţie, Donald Trump.

2206 afișări
Imaginea articolului Joseph Biden lasă în sarcina Congresului şi a lui Mike Pence decizia demiterii lui Donald Trump

Joseph Biden lasă în sarcina Congresului şi a lui Mike Pence decizia demiterii lui Donald Trump

„Preşedintele-ales, Joseph Biden, şi vicepreşedintele-ales, Kamala Harris, se concentrează pe sarcinile lor - pregătirea preluării atribuţiilor pe 20 ianuarie - şi vor lăsa în sarcina vicepreşedintelui Pence, a Cabinetului prezidenţial şi a Congresului să acţioneze după cum consideră că este potrivit", a declarat Andrew Bates, purtătorul de cuvânt al echipei de tranziţie.

Senatorul Chuck Schumer, liderul grupului Partidului Democrat din Senatul SUA, a cerut demiterea urgentă din funcţie a preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, acuzat că a instigat protestatarii să pătrundă cu forţa în sediul Congresului. Preşedintele Donald Trump "nu trebuie să mai rămână în funcţie nici o zi. Cel mai rapid şi eficient mod - poate fi aplicat astăzi - de înlăturare din funcţie a preşedintelui ar fi ca vicepreşedintele să invoce imediat Amendamentul 25" al Constituţiei. "Dacă vicepreşedintele sau alţi membri ai Cabinetului refuză să intervină, trebuie convocat Congresul pentru inculparea preşedintelui în vederea demiterii", a subliniat Chuck Schumer, unul dintre liderii Partidului Democrat.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a încercat să îl contacteze joi seară pe vicepreşedintele Mike Pence, pentru a-i cere să activeze Amendamentul 25, dar cei doi oficiali nu au discutat încă, au declarat surse politice de la Washington citate de CNN.

Amendamentul constituţional 25 poate fi activat prin votul majorităţii membrilor Cabinetului prezidenţial în cazul în care preşedintele nu îşi mai poate exercita atribuţiile din cauze medicale sau de altă natură. Vicepreşedintele SUA devine preşedinte scurt timp într-o astfel de situaţie.

Numeroşi politicieni din Partidul Democrat au cerut, după violenţele din Congres, iniţierea unei noi proceduri pentru demiterea preşedintelui Donald Trump, dar, în contextul în care mandatul său se încheie pe 20 ianuarie, acţiunea politică este improbabilă. Demiterea lui Donald Trump este solicitată de mulţi membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor, dar şi de senatorul Ed Markey şi de guvernatorul statului Illinois, Jay R. Pritzker. De asemenea, un politician republican, Phil Scott, guvernatorul statului Vermont, cere iniţierea procedurii pentru demiterea lui Donald Trump.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici