Julian Assange poate fi extrădat în Suedia

Fondatorul site-ului WikiLeaks, australianul Julian Assange, poate fi extrădat în Suedia, a decis tribunalul londonez Belmarsh, în urma cererii de extrădare înaintate de Stockholm în cadrul unei anchete privind un presupus viol şi agresiuni sexuale.

55 afișări
Imaginea articolului Julian Assange poate fi extrădat în Suedia

Justiţia britanică decide că Julian Assange poate fi extrădat în Suedia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să ordon extrădarea lui Assange către Suedia", a declarat judecătorul Howard Riddle.

Justiţia suedeză a emis un mandat de arestare european împotriva lui Assange pentru a-l audia în cazul unui dosar de presupuse "violenţe sexuale" împotriva a două tinere suedeze.

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat în decembrie, în Marea Britanie, şi eliberat condiţionat. În prezent, el se află în arest la domiciliu.

"Vom face apel", a declarat imediat Geoffrey Robertson, şeful echipei de avocaţi a lui Julian Assange.

Prin validarea mandatului de arestare european emis de Suedia, judecătorul Riddle a evidenţiat "respectul reciproc şi încrederea tribunalului în alte instanţe europene".

Julian Assange, în vârstă de 39 de ani, neagă acuzaţiile de agresiune sexuală şi viol.

Avocaţii săi au argumentat că este vorba de "un abuz", subliniind că justiţia suedeză nu ar avea nevoie de extrădarea lui Assange pentru a-l audia.

Judecătorul Riddle a apreciat că Julian Assange "a avut relaţii sexuale cu una dintre cele două suedeze, profitând în mod necinstit de faptul că aceasta adormise". "În Suedia, acest lucru echivalează cu un viol", a argumentat judecătorul britanic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici