Justiţia britanică va evalua legalitatea arestării lui David Miranda

Avocaţii lui David Miranda, partener şi colaborator al jurnalistului Glenn Greenwald, care a publicat dezvăluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden, au contestat joi, la Înalta Curte din Londra, legalitatea arestării lui Miranda şi confiscarea documentelor acestuia.

225 afișări
Imaginea articolului Justiţia britanică va evalua legalitatea arestării lui David Miranda

David Miranda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia l-a interogat pe brazilian, timp de nouă ore, duminică, pe aeroportul londonez Heathrow, în baza unei legi antiteroriste. Reţinerea lui Miranda de către poliţie a provocat un val de critici la adresa Londrei, acuzată de mai multe ţări că limitează libertatea presei.

Avocaţii lui Miranda i-au cerut, joi, Înaltei Curţi din Londra emiterea unui ordin care ar împiedica Guvernul şi poliţia britanică să "inspecteze, copieze sau să împartă" date confiscate în timpul reţinerii.

Avocaţii au solicitat această măsură în aşteptarea unei decizii "a Curţii cu privire la legalitatea acestei confiscări", cerând judecătorilor o audiere pe această temă, în următoarele 14 zile.

"Scopul acestei proceduri este de a proteja confidenţialitatea materialului jurnalistic sensibil, care a fost confiscat" de la David Miranda, au explicat avocaţii.

Matthew Ryder, un avocat al lui David Miranda, le-a declarat judecătorilor că a fost nevoit să sesizeze justiţia, deoarece ministrul britanic de Interne Theresa May şi Scotland Yard au refuzat garanteze confidenţialitatea informaţiilor.

Avocatul care reprezintă interesele ministrului, Steven Kovats, s-a opus unei astfel de idei. "Materialul confiscat de la reclamant (David Miranda) include informaţii a căror difuzare neautorizată pune în pericol securitatea naţională a Marii Britanii".

"Pentru securitatea naţională a Marii Britanii este necesar" ca autorităţile să aibă "un acces liber la aceste date şi să le poată examina fără întârziere", a afirmat el.

În momentul arestării, brazilianul în vârstă de 28 de ani era în tranzit, venind de la Berlin, unde a petrecut o săptămână cu producătorul de filme documentare Laura Poitras, pe care Edward Snowden a ales-o, împreună cu Glenn Greenwald, pentru a face dezvăluiri despre programele serviciilor secrete americane de supraveghere a comunicaţiilor.

Potrivit The Guardian, poliţia britanică a confiscat, în baza unei legi antiteroriste, echipamente electronice ce aparţineau lui Miranda, printre care telefonul său mobil, stick-uri de memorie USB, DVD-uri şi console de jocuri..

Redactorul-şef al The Guardian, Alan Rusbridger, s-a declarat "extrem de îngrijorat" văzând că legislaţia antiteroristă a fost "aplicată abuziv" pentru sustragerea materialului jurnalistic.

Scotland Yard susţine că reţinerea lui Miranda a avut loc "conform legilor şi procedurii". Guvernul britanic a negat o intervenţie politică în luarea deciziei privind arestarea lui David Miranda.

Atitudinea Londrei a fost criticată de către Brazilia, Germania, Rusia şi Consiliul Europei. De asemenea, vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Viviane Reding, şi-a exprimat joi îngrijorarea faţă de libertatea presei în Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici