Kerry recunoaşte existenţa unor tensiuni între Washington şi Berlin pe tema spionajului

Secretarul de Stat american John Kerry recunoaşte joi, într-un interviu acordat cotidianului Bild, "tensiuni" cu Germania, un partener major al Statelor Unite, din cauza acuzaţiilor de spionaj, dar oferă asigurări că cei doi aliaţi vor păstra o "relaţie puternică".

86 afișări
Imaginea articolului Kerry recunoaşte existenţa unor tensiuni între Washington şi Berlin pe tema spionajului

John Kerry (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Sub presiunea deputaţilor, Guvernul german studiază posibilitatea de a-l audia la Moscova pe fostul consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden, aflat la originea unor dezvăluiri despre un program de spionaj american vizând Germania.

Snowden a furnizat presei documente, dezvăluite recent, care sugerează că telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel era spionat de către Statele Unite.

"Fără cea mai mică îndoială, această situaţie a condus la tensiuni cu Germania şi germanii", subliniază şeful diplomaţiei americane, intervievat de ziar pe tema ascultărilor efectuate de către Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA).

Însă "relaţia noastră este puternică şi va rămâne puternică", a oferit el asigurări. "În momente dificile, prietenii acţionează cu sinceritate şi respect reciproc, iar Germania este unul dintre cei mai mari prieteni ai Statelor Unite şi unul dintre aliaţii noştri cei mai importanţi", a declarat Kerry, potrivit declaraţiilor traduse în germană.

Calificând-o pe Merkel un "partener formidabil", el apreciază că dosare ca Siria, Iranul sau acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite sunt "pur şi simplu prea importante ca să nu avansăm împreună".

"Vom depăşi, deci, împreună această situaţie", a spus el. "Iubesc Germania", a adăugat Kerry.

Şeful diplomaţiei americane, care a efectuat o vizită în Germania în februarie, afirmă totodată că se bucură să "revină cât mai repede posibil" la Berlin, fără să ofere vreo precizare despre o eventuală vizită.

"Vorbim cu partenerul nostru german despre faptul de a şti cum ne putem coordona mai bine eforturile în domeniul informaţiilor şi cum putem lua totodată în considerare îndoielile germane", a subliniat Kerry, răspunzând la întrebarea care sunt, în opinia sa, mijloacele de îmbunătăţire a relaţiilor afectate cu Berlinul.

Berlinul a reafirmat miercuri că relaţiile transatlantice au "o valoare incomensurabilă" din punctul de vedere al securităţii şi politicii externe, prin intermediul unui purtător de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert.

Berlinul doreşte să încheie cu Washingtonul un acord care să interzică spionajul reciproc între cele două ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici