Kievul l-a convocat pe ambasadorul ungar, după ce Orban a cerut autonomie pentru maghiarii ucraineni

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că doreşte autonomie sporită pentru comunităţile maghiare din bazinul carpatic, inclusiv din Ucraina, reacţia Administraţiei proeuropene de la Kiev fiind convocarea ambasadorului ungar.

967 afișări
Imaginea articolului Kievul l-a convocat pe ambasadorul ungar, după ce Orban a cerut autonomie pentru maghiarii ucraineni

Premierul Ungariei, Viktor Orban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi considerăm că problema maghiarilor este o problemă europeană. Maghiarii care trăiesc în bazinul carpatic au dreptul la dublă cetăţenie, la drepturi comunitare şi la autonomie", a declarat premierul Viktor Orban, citat de Reuters.

Aproximativ 200.000 de etnici maghiari locuiesc în vestul Ucrainei, în regiunile care se învecinează cu Ungaria.

Ca reacţie, Administraţia proeuropeană de la Kiev, care se confruntă deja cu un conflict separatist în estul Ucrainei, l-a convocat pe ambasadorul Ungariei, cerându-i explicaţii.

Ministerul ucrainean de Externe a exprimat preocupare în legătură cu revendicările premierului Ungariei, explicând că solicitările intră în contradicţie cu legislaţia Ucrainei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici