Kievul vrea să semneze cu Chişinăul un tratat de frontieră după declaraţiile lui Băsescu - presă

Declaraţiile suprinzătoare ale preşedintelui român Traian Băsescu referitoare la integritatea teritorială a statului moldovean au determinat Kievul să anunţe intenţia semnării unui tratat privind frontiera de stat cu Republica Moldova, relatează Nezavisimaia Gazeta, citată de site-ul Unimedia.md

20 afișări
Imaginea articolului Kievul vrea să semneze cu Chişinăul un tratat de frontieră după declaraţiile lui Băsescu - presă

Kievul vrea tratat de frontieră cu Chişinăul după declaraţiile lui Băsescu

Cotidianul rus a comentat într-un articol remarcile liderului de la Bucureşti, cunoscut pentru declaraţiile unioniste, potrivit publicaţiei moscovite. Traian Băsescu a declarat recent că o parte din regiunea Odessei ar trebui să revină Republicii Moldova.

Ministrul ucrainean de Externe, Volodimir Ogrizko, a declarat că, în urma declaraţiilor neaşteptate venite de la Bucureşti, Ucraina şi Republica Moldova urmează să semneze un tratat privind frontiera de stat şi în acest caz discuţiile pe această temă se vor încheia, potrivit ziarului rus.

Ogrizko s-a declarat întristat de faptul că România şi Republica Moldova nu au semnat un tratat privind frontiera de stat. Nezavisimaia Gazeta scrie că Ucraina se implică semnificativ în ultima perioadă în soluţionarea conflictului transnistrean, dar nu acelaşi lucru se poate spune şi despre România.

Preşedintele României a declarat la 16 aprilie, în cursul unei dezbateri despre securitatea României, că Ucraina, în cazul în care va adera la NATO, va trebui să garanteze "un statut convenabil pentru Republica Moldova, prin garantarea integrităţii sale teritoriale şi prin relaţiile de bună vecinătate".

Acest "statut convenabil' este cu atât mai important cu cât, potrivit liderului de la Bucureşti, în Ucraina există unele voci, "nu la nivelul conducerii", a subliniat preşedintele, care cer ca "Transnistria să revină Ucrainei, dar uită să vorbească despre sudul Ucrainei, care ar trebui să revină Moldovei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici