Kim Jong-Il, ales cu unanimitate de voturi în Parlamentul nord-coreean

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Il, a fost ales cu unanimitate de voturi în Parlament, în urma unui scrutin fără surprize, dar care va oferi probabil indicii privind viitorul regimului cel mai secret din lume, potrivit presei oficiale.

14 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-Il, ales cu unanimitate de voturi în Parlamentul nord-coreean

Kim Jong-Il, ales cu unanimitate de voturi în Parlamentul nord-coreean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kim Jong-Il, în vârstă de 67 de ani, care deţine deja toate puterile, a fost ales în circumscripţia militară numărul 333, o cifră care aduce noroc în Coreea, potrivit aceleiaşi surse, care evocă o rată de participare de 100 la sută.

Nord-coreenii au votat duminică pentru a reînnoi Adunarea populară supremă, o simplă formalitate în statul dominat de partidul unic al preşedintelui. Candidaţii - unul pentru fiecare circumscripţie - sunt desemnaţi de Guvern sau de partidul unic al Muncitorilor.

Alegerea deputaţilor trebuia să aibă loc în 2008, la expirarea mandatului de cinci ani, dar a fost amânată pe fondul speculaţiilor privind sănătatea lui Kim, victima unui atac cerebral la mijlocul lui august şi care s-ar fi refăcut între timp, potrivit oficialilor sud-coreeni şi americani.

Deşi previzibil, scrutinul ar putea totdată oferi indicii privind evoluţia regimului.

Kim Jong-Il i-a urmat în 1994 tatălui său, Kim Il-Sung, la conducerea Coreei de Nord, inaugurând prima "dinastie comunistă" din lume. În general, se consideră că acesta ar avea în vedere pe unul dintre cei trei fii ai săi - Jong-Nam, Jong-Un sau Jong Chul - pentru a-i succeda.

Potrivit speculaţiilor recente, citate de agenţia sud-coreeană Yonhap, mezinul, Jong-Un, în vârstă de 25 de ani, ar fi favoritul.

Coreea de Nord, una dintre ultimele dictaturi comuniste, este unul dintre statele cele mai sărace şi închise din lume. Foametea a afectat ţara la mijlocul anilor '90, provocând moartea a circa două milioane de persoane, potrivit organizaţiilor umanitare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici