Kim Jong-il nu mai vrea arme nucleare în peninsula coreeană

Liderul nord-coreean, Kim Jong-il, a reafirmat dorinţa Phenianului ca peninsula coreeană să fie denuclearizată, primind în vizită un emisar chinez, a anunţat agenţia China Nouă.

36 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-il nu mai vrea arme nucleare în peninsula coreeană

Kim Jong-il transmite Chinei că vrea ca peninsula coreeană să fie denuclearizată (Imagine: Mediafax Foto)

Wang Jiarui, care conduce departamentul internaţional al Partidului Comunist Chinez (PCC), a fost primit de liderul nord-coreean, luni, în contextul în care comunitatea internaţională încearcă să convingă Phenianul să reia negocierile internaţionale privind programul nuclear nord-coreean.

El i-a transmis un "mesaj verbal" din partea preşedintelui Hu Jintao, care l-a invitat pe Kim Jong-il să viziteze China, a precizat agenţia oficială chineză.

Kim "a reamintit, luni, dorinţa persistentă a ţării (sale) de a vedea o peninsulă coreeană denuclearizată", cu ocazia discuţiilor purtate cu emisarul chinez de rang înalt, a adăugat China Nouă.

"Disponibilitatea părţilor implicate pentru o reluare a negocierilor în şase este foarte importantă", a afirmat Kim, citat de China Nouă, fără a preciza însă dacă regimul din Coreea de Nord are în vedere să revină la masa acestor negocieri de la care s-a retras în aprilie 2009 înaintea unui al doilea test nuclear.

La discuţii participă cele două Corei, China, Japonia, Rusia şi Statele Unite.

Lynn Pascoe, unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, este aşteptat, marţi, la Phenian, pentru a îndemna şi el Coreea de Nord să reia discuţiile multipartite cu privire la programul său nuclear.

Kim l-a mai asigurat pe emisarul chinez că Phenianul este dispus să depună eforturi pentru îmbunătăţirea comunicării şi a coordonării cu China, a adăugat China Nouă.

Phenianul face din semnarea unui tratat de pace cu Statele Unite condiţia prealabilă pentru reluarea tratativelor asupra programului său nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici