Kim Jong-Un pregăteşte schimbări? O sesiune excepţională a parlamentului din Coreea de Nord ar putea veni cu reforme economice

Parlamentul Coreei de Nord a organizat marţi o sesiune excepţională, pe fondul intensificării zvonurilor potrivit cărora tânărului lider al acestei ţări comuniste şi foarte sărace intenţionează să promoveze reforme economice.

4995 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-Un pregăteşte schimbări? O sesiune excepţională a parlamentului din Coreea de Nord ar putea veni cu reforme economice

Kim Jong-Un pregăteşte schimbări? O sesiune excepţională a parlamentului din Coreea de Nord ar putea veni cu reforme economice (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Ţara are una dintre economiile cele mai centralizate din lume, iar populaţia sa, în afara capitalei, este afectată în mod regulat de lipsa de alimente, din cauza deceniilor de proastă gestionare, de izolaţionism şi sancţiuni internaţionale generate de programul său nuclear.

Parlamentul s-a reunit deja în aprilie, iar această a două sesiune în decurs de un an este un lucru rar.

Observatorii şi presa din Coreea de Sud apreciază că Parlamentul, care nu face decât să aprobe deciziile elitei aflate la putere, ar putea aproba demararea unor reforme, pe care le-ar vrea, potrivit analiştilor, Kim Jong-Un.

Dar scurtul comunicat al agenţiei oficiale nord-coreene KCNA menţionează o simplă prelungire cu un an a perioadei obligatorii de şcolarizare şi schimbări superficiale în cadrul comitetului Parlamentului.

Experţii şi presa din Coreea de Sud consideră că este posibil să se anunţe măsuri de stimulare a muncitorilor şi ţăranilor de a participa la creşterea productivităţii, cum ar fi, de exemplu, posibilitatea ca un agricultor să păstreze o parte din recolte pentru a le vinde în privat, în loc să dea totul statului.

Absenţa declaraţiilor pe tema reformelor economice arată că Phenianul încă ezită să treacă dincolo de stadiul experimental pentru a efectua schimbări care să fie anunţate la cel mai înalt nivel, potrivit analiştilor.

"Anunţurile de astăzi înseamnă că reformele economice din Nord rămân în continuare experimentale şi nu sunt încă în stadiul în care să poată fi prezenzate ca legi în Parlament", a declarat pentru AFP Lee Jung-Chul, profesor la universitatea din Soongsil.

Kim Jong-Un, care are mai puţin de 30 de ani (data sa de naştere nu a fost dezvăluită), a preluat conducerea ţării după moartea tatălui său în decembrie 2011.

El a subliniat în mai multe reprize necesitatea ameliorării condiţiilor de viaţă ale compatrioţilor săi.

"Reformele sunt în continuare un pariu riscant într-o ţară închisă şi totalitară. Dar (Kim) Jong-Un pare să aibă suficientă încredere în stabilitatea conducerii sale pentru a pune în aplicare un nou sistem", apreciază Yang Moo-Jin, de la universitatea de Studii nord-coreene din Seul.

"Nu am o idee foarte clară (despre ce se întâmplă) dar noi am avut mai multe indicii care arată că se produc schimbări în sistemul economic nord-coreean, pentru a oferi mai multă autonomie uzinelor şi întreprinderilor", adaugă el.

Reforme - limitate - au fost introduse în 2002 pentru a evita o situaţie catastrofală, în urma prăbuşirii subvenţiilor şi ajutorului după destrămarea Uniunii Sovietice în anii '90.

Dar puterii nord-coreene i-a fost teamă şi a anulat majoritea reformelor după trei ani.

În opinia lui Andrei Lankov, profesor la universitatea Kookmin din Seul, Phenianul ar putea adopta modelul chinez, vecinul şi aliatul său comunist, care asociază o structură politică autoritară cu o economie de piaţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici