Kofi Annan: Un eşec al reuniunii pe tema Siriei ar face ireversibilă spirala violenţelor

Un eşec al reuniunii de la Geneva pe tema Siriei ar face "ireversibilă" spirala violenţelor, avertizează emisarul internaţional Kofi Annan, în timp ce Marea Britanie acuză Rusia şi China că blochează un acord în sensul iniţierii tranziţiei democratice la Damasc.

156 afișări
Imaginea articolului Kofi Annan: Un eşec al reuniunii pe tema Siriei ar face ireversibilă spirala violenţelor

Kofi Annan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă toţi participanţii la reuniunea de la Geneva sunt pregătiţi să acţioneze în consecinţă, putem opri violenţele şi putem merge pe calea păcii", a decalarat Annan înaintea reuniunii din Elveţia.

"În cazul eşecului negocierilor, spirala violenţelor va continua şi ar putea deveni, în curând, ireversibilă", adaugă Annan.

"Este momentul ca cei care exercită influenţă asupra părţilor şi toţi cei care asumă responsabilităţi faţă de pacea şi securitatea internaţională să acţioneze activ în sensul păcii", a spus Annan, citat de ziarul Le Temps.

Obiectivele Grupului de acţiune pentru Siria sunt "identificarea etapelor şi măsurilor pentru aplicarea completă a planului în şase puncte şi a rezoluţiilor 2.042 şi 2.043 ale Consiliului de Securitate ONU, inclusiv încetarea imediată a violenţelor sub toate formele", a insistat Annan.

În cele peste 15 luni de revolte, acţiuni de reprimare şi conflicte armate, bilanţul victimelor a ajuns la cel puţin 15.800 de morţi, majoritatea civili, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

În acelaşi timp, ministrul britanic de Externe, William Hague, a atras atenţia că un acord privind tranziţia spre democraţie în Siria rămâne incert, din cauza opoziţiei exercitate de Rusia şi China. Ţările europene, statele arabe şi Statele Unite sunt de acord cu iniţierea tranziţiei politice la Damasc, dar China şi Rusia se opun.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici