Kremlinul dezminte că a livrat echipament separatiştilor ucraineni, cum susţine Zaharcenko

Kremlinul a dezminţit duminică informaţii răspândite de către "premierul" "republicii populare Doneţk" (DPR) Aleksandr Zaharcenko, potrivit cărora Rusia a livrat echipament militar separatiştilor proruşi în Ucraina.

694 afișări
Imaginea articolului Kremlinul dezminte că a livrat echipament separatiştilor ucraineni, cum susţine Zaharcenko

Kremlinul dezminte că a livrat echipament separatiştilor ucraineni, cum susţine Zaharcenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am repetat în mai multe rânduri că nu livrăm niciun echipament militar acolo", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţii ruseşti de presă.

Zaharcenko, care a devenit "premierul" DPR pe 7 august, a anunţat că a primit "150 de echipamente militare, inclusiv 30 de tancuri şi alte blindate, iar aproximativ 1.200 de oameni au fost antrenaţi timp de patru luni pe teritoriul rusesc" în "parlamentul" rebelilor, vineri, o înregistrare video a acestui discurs, susţinut în limba rusă, fiind postată pe YouTube.

"În prezent, pe axa coridorului (care leagă rebelii din Doneţk cu cei din Lugansk şi de la frontiera cu Rusia) există, au fost acumulate, rezerve după cum urmează: 150 de unităţi de echipament militar, dintre care aproximativ 30 sunt tancuri, iar restul sunt vehicule de infanterie de luptă şi transportoare blindate de personal, dar şi 1.200 de omanei care au fost antrenaţi timp de patru luni pe teritoriul Federaţiei ruse", a spus el, împnându-şi discursul cu multe elemente de jargon militar.

"Etnici ucraineni", care sunt voluntari venind din Rusia şi nu militari, luptă pentru rebeli, alături de "turci, numeroşi sârbi, italieni şi germani şi chiar doi români", a revenit el sâmbătă asupra declaraţiilor din ajun, pentru postul de televiziune pro-Kremlin Life News. În aceeaşi intervenţie el a dezminţit că echipamentul folosit de către rebeli proruşi în estul Ucrainei împotriva trupelor guvernamentale a fost furnizat de Rusia.

"Militarii ucraineni ne-au lăsat atât de mult echipament, încât nu avem suficienţi oameni să-l folosească. Mă refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare (multiple de rachete de tip) Grad şi aşa mai departe", a declarat el, în limba rusă, pentru postul Life News.

Kievul a anunţat vineri că a "distrus" o parte a unei coloane de blindate ruseşti. Pătrunderea acestei coloane pe teritoriu Ucrainei, observată de către jurnalişti britanici şi confirmată de către Kiev, a provocat un val de reacţii de indignare din partea occidentalilor.

În replică, Moscova, care a dezminţit întotdeauna că trupe sau material ruseşti au trecut frontiera, a acuzat ironic Kievul că "distruge fantome".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici