Kremlinul plănuieşte să efectueze primul test nuclear de la prăbuşirea Uniunii Sovietice

  • Rusia va revoca ratificarea tratatului de interzicere a testelor nucleare, anunţă un emisar rus.
  • „Scopul este de a fi pe picior de egalitate cu SUA care au semnat Tratatul, dar nu l-au ratificat".
  • Ultimul test nuclear efectuat de Uniunea Sovietică a fost în anul 1990, iar în 1961 a fost detonată cea mai mare bombă nucleară din istorie - Bomba Ţarului.
1817 afișări
Imaginea articolului Kremlinul plănuieşte să efectueze primul test nuclear de la prăbuşirea Uniunii Sovietice

US Army

Rusia va revoca ratificarea tratatului de interzicere a testelor nucleare, spune emisarul Mihail Ulianov. 

Emisarul Rusiei la Organizaţia Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO) a declarat că Moscova va revoca ratificarea tratatului, o mişcare pe care Washingtonul a denunţat-o că pericilitează „paca şi securitatea globală”. 

Anunţul de vineri al lui Mihail Ulianov a aprins un nou fitil în tensiunilor dintre Rusia şi SUA, cele mai mari puteri militare cu cele mai distructive arsenale nucleare, potrivit The Guardian.

Ulianov, emisarul Moscovei la CTBTO, a scris pe platforma X: „#Rusia plănuieşte să revoce ratificarea (care a avut loc în anul 2000) a Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare.

Scopul este de a fi pe picior de egalitate cu #SUA care au semnat Tratatul, dar nu l-au ratificat. Revocarea nu înseamnă intenţia de a relua testele nucleare”.

Deşi SUA au semnat, dar nu au ratificat tratatul, respectând un moratoriu asupra detonării armelor nucleare din 1992. 

„Suntem îngrijoraţi de comentariile ambasadorului Ulianov la Viena astăzi”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA într-o declaraţie.

O mişcare de genul acesta din partea oricărui stat parte pune în pericol inutil norma globală împotriva testelor nucleare”.

Robert Floyd, secretarul executiv al Organizaţiei Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), a spus că ar fi „îngrijorător şi profund regretabil dacă orice stat semnatar ar reconsidera ratificarea CTBT”.

Vorbind la Soci joi, Putin a făcut mai multe referiri la armele nucleare. El a spus că nu este „pregătit să spună acum dacă avem sau nu nevoie să efectuăm teste”.

„De regulă, experţii spun că trebuie să vă asiguraţi că focosul special va funcţiona fără defecţiuni”, a spus Putin.

Orice test nuclear rus ar fi primul din 1990, ultimul efectuat de Uniunea Sovietică. Testarea unei arme nucleare către o superputere nucleară ar putea însemna oficial începerea celui de-al Doilea Răboi Rece şi reînceperea cursei înarmării nucleare. 

De la invazia Ucrainei în februarie 2022, Putin şi alţi oficiali ruşi au atras frecvent atenţia asupra arsenalului nuclear al ţării, cel mai mare din lume, într-o încercare de a descuraja alte ţări să ajute Ucraina să reziste invaziei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici