Kremlinul susţine că Rusia şi SUA au întrerupt dialogul aproape în totalitate, în timp ce Washingtonul minimizează criza

Rusia consideră că aproape toate canalele de comunicare cu Statele Unite sunt blocate şi nu există şanse de îmbunătăţire a relaţiilor pe termen scurt, anunţă Kremlinul, în timp ce Departamentul de Stat american susţine că dialogul va continua în anumite domenii.

4456 afișări
Imaginea articolului Kremlinul susţine că Rusia şi SUA au întrerupt dialogul aproape în totalitate, în timp ce Washingtonul minimizează criza

Kremlinul susţine că Rusia şi SUA au întrerupt dialogul aproape în totalitate, în timp ce Washingtonul minimizează criza

"În relaţia cu Statele Unite, aproape toate nivelurile de dialog sunt îngheţate. Nu comunicăm unii cu alţii, iar acolo unde o facem este un dialog la nivel minim", a anunţat miercuri seară Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia Sputnik.

Într-un interviu acordat postului rus MIR, Dmitri Peskov a subliniat că Moscova nu se aşteaptă ca Administraţia Donald Trump să respingă rapid extinderea Alianţei Nord-Atlantice, astfel că relaţiile cu Washingtonul nu se pot îmbunătăţi pe termen scurt.

Departamentul de Stat a exprimat surprindere în legătură cu poziţia Kremlinului.

"Este dificil să aflăm cu exactitate care este sensul acestui comentariu, dar angajamentul diplomatic cu Rusia continuă într-o gamă largă de subiecte. Se ştie că avem disensiuni semnificative cu Moscova, dar nu s-a întrerupt dialogul", a declarat, pentru agenţia Reuters, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

"În problemele majore, cele care contează cel mai mult, dialogul continuă. Nu ştiu ce să spun despre comentariile Kremlinului. Nu acesta este modul în care vedem noi comunicarea între Moscova şi Washington", a explicat ulterior John Kirby, într-o conferinţă de presă.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Rusia au culminat în anul 2014, când, pe fondul crizei politice care a condus la înlăturarea Administraţiei proruse din Ucraina, Moscova a anexat regiunea Crimeea. Relaţiile au continuat să se deterioreze în contextul în care Occidentul a impus sancţiuni Rusiei din cauza presupusei implicări în conflictul separatist izbucnit în estul Ucrainei. Moscova a criticat în mod repetat extinderea Alianţei Nord-Atlantice, suplimentarea efectivelor occidentale în Europa de Est şi instalarea unor sisteme antirachetă NATO în România şi Polonia. Un alt subiect de dispută este conflictul din Siria, în contextul în care Statele Unite vor înlăturarea regimului Bashar al-Assad, susţinut politic şi militar de Rusia.

În urmă cu un an, doborârea unui avion militar rus de către armata turcă a atras critici vehemente din partea Rusiei la adresa Turciei, stat membru NATO, şi a Occidentului. Între timp, în contextul tentativei de lovitură de stat din Turcia, Administraţia Recep Tayyip Erdogan a reluat cooperarea cu preşedintele Vladimir Putin.

Oficiali de la Moscova au semnalat luni că asasinarea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, este un act de provocare orchestrat de adversarii îmbunătăţirii relaţiilor dintre Turcia şi Rusia. Asasinul ambasadorului Rusiei era membru al mişcării clericului musulman disident Fethullah Gülen, aflat în SUA, a acuzat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici