Kuleba cere un „proces Nürnberg” pentru Putin. De ce este nevoie de o nouă instanţă, alta decât Curtea Penală Internaţională

Ţările occidentale trebuie să aprobe crearea unei instanţe speciale care să-l pedepsească pe Vladimir Putin pentru invazia sa în Ucraina, a declarat ministrul de externe ucrainean, potrivit Politico.eu.

1790 afișări
Imaginea articolului Kuleba cere un „proces Nürnberg” pentru Putin. De ce este nevoie de o nouă instanţă, alta decât Curtea Penală Internaţională

Kuleba

La un eveniment online organizat astăzi de grupul de reflecţie pentru politică externă Chatham House, ministrul Dmytro Kuleba a declarat că Rusia a comis o „crimă de agresiune” împotriva Ucrainei şi, în cele din urmă, va fi „trasă la răspundere pentru acţiunile sale”.

„Scopul acestei iniţiative nu este de a înlocui Curtea Penală Internaţională sau orice altă jurisdicţie, ci de a umple golul existent în dreptul internaţional şi de a folosi experienţa comunităţii internaţionale şi a dreptului internaţional în beneficiul oamenilor şi al ordinii mondiale”, a spus oficialul del a Kiev.

Experţii în Drept internaţional susţin că este nevoie de o nouă instanţă, deoarece CPI are jurisdicţie doar în privinţa a trei crime - crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid - dar nu şi pentru aşa-numitele crime de agresiune în cazul Rusiei, subliniază Politico.eu.

Acest lucru se datorează faptului că Moscova nu a semnat un statut specific al CPI, în baza căruia ţările se angajează să nu comită astfel de crime. „Folosirea războiului în Ucraina echivalează cu o crimă de agresiune”, a declarat Philippe Sands, profesor de drept la University College London.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici