La ce preţ record a fost vândut tabloul lui Gustav Klimt, „Doamna cu evantai”

Tabloul lui Gustav Klimt „Dame mit Fächer” (Doamnă cu evantai) a fost vândut cu 85,3 milioane de lire sterline la Sotheby's, devenind cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la o licitaţie în Europa, potrivit The Guardian.

1672 afișări
Imaginea articolului La ce preţ record a fost vândut tabloul lui Gustav Klimt, „Doamna cu evantai”

Record: Tabloul lui Gustav Klimt, „Doamna cu evantai” s-a vândut cu peste 85 mil. de lire sterline

La prima sa apariţie pe piaţă după 29 de ani, ultima capodoperă a regretatului pictor austriac a depăşit aşteptările. Ea a fost adjudecată marţi, la Londra, şi a stabilit un nou record pentru artist.

În urma unui război al ofertelor de 10 minute între patru ofertanţi, tabloul a fost vândut lui Patti Wong, fondator al Patti Wong & Associates, care a licitat în sala de licitaţii pentru un colecţionar din Hong Kong.

Preţul final de 85,3 milioane de lire sterline (108,0 milioane de dolari, 99,2 milioane de euro) a depăşit preţul de 65 de milioane de lire sterline obţinut pentru sculptura L'homme qui marche I (Omul care merge I) a lui Alberto Giacometti, vândută la Sotheby's Londra în 2010.

Helena Newman, preşedinta Sotheby's Europe şi şefa mondială a departamentului de artă impresionistă şi modernă, a declarat: „Dame mit Fächer este ultimul portret pe care Gustav Klimt l-a creat înainte de moartea sa prematură, când încă se afla în floarea vârstei artistice şi producea unele dintre cele mai reuşite şi experimentale lucrări ale sale. Multe dintre aceste lucrări, cu siguranţă portretele pentru care este cel mai bine cunoscut, au fost comenzi. Aceasta, însă, este ceva complet diferit - un tur de forţă tehnic, plin de experimente care depăşesc limitele, precum şi o odă sinceră la fiinţa absolută”.

„Dame mit Fächer”, portretul unei femei fără nume, se afla încă pe un şevalet în atelierul lui Klimt în momentul morţii premature a artistului, în 1918, la vârsta de 55 de ani, în plină glorie artistică.

Austriacul s-a inspirat în principal din motive chinezeşti, folosind fenixul şi florile de lotus, în timp ce aplatizarea fundalului şi juxtapunerea modelelor reflectă interesul său pentru xilogravura japoneză.

Precedentul record al licitaţiei pentru Klimt a fost de 104,6 milioane de dolari pentru Birch Forest, vândut anul trecut la New York.

Ultima dată, Dame mit Fächer a fost pusă în vânzare la Sotheby's din New York în 1994, când a fost achiziţionată pentru 11,6 milioane de dolari, sumă care a stabilit la vremea respectivă un record de licitaţie pentru artist.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici