La fel ca şi Trump, Bolsonaro nu admite pierderea alegerilor. Brazilienii se tem de război civil

  • Jair Bolsonaro foloseşte metoda fostului preşedinte american republican şi nu-şi recunoaşte înfrângerea.
  • Donald Trump, care nu şi-a recunoscut nici acum înfrângerea în urma alegerilor din 2020 acuzându-l pe Joe Biden de fraudarea voturilor, a instigat la un asalt violent asupra Congresului american în ianuarie 2021.
  • New York Times: Riscul izbucnirii unui război civil în Brazilia este ridicat
1456 afișări
Imaginea articolului La fel ca şi Trump, Bolsonaro nu admite pierderea alegerilor. Brazilienii se tem de război civil

MEDIAFAX FOTO

Bolsonaro preia modelul trumpist. Nu-şi admite înfrângerea şi ar putea contesta rezultatele scrutinului, acuzând că a fost fraudat 

Liderul socialist Luiz Inacio Lula da Silva l-a învins pe preşedintele Jair Bolsonaro în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Bolsonaro nu a recunoscut înfrângerea duminică seara şi există posibilitatea să conteste rezultatul, raportează Reuters

După ce Curtea Electorală Supremă l-a declarat  drept câştigătorul alegerilor, inaugurarea lui Lula, în vârstă de 77 de ani, care a îndeplinit două mandate prezidenţiale, este programată pentru 1 ianuarie.

Bolsonaro a discutat în mod deschis anul trecut despre refuzul de a accepta rezultatele votului în caz că va pierde. La fel ca şi Donald Trump, se opune votului electronic, susţinând fără temei că este vulnerabil la fraudă.

Un apropiat al lui Bolsonaro, deputatul Carla Zambelli, î a scris pe Twitter: „Îţi promit, vom desfăşura cea mai mare opoziţie pe care şi-a imaginat-o Lula vreodată”.

„Până acum, Bolsonaro nu mi-a recunoscut victoria şi nu ştiu dacă mă va suna să mă felicite pentru victorie”, a declarat Lula pentru zeci de mii de susţinători jubilaţi care sărbătoreau victoria sa în Paulista Ave din Sao Paulo.

 

New York Times - cât de crescut este riscul izbucnirii unui război civil în Brazilia? 

Potrivit lui New York Times, Bolsonaro a criticat de patru luni sistemul electronic de voturi, motivând că acesta facilitează fraudarea, dar fără să aducă o dovadă credibilă. 

A încercat chiar să implice armata în bătălia sa electorală şi le-a transmis celor 58 milioane de votanţi că să se pregătească pentru luptă. 

"Dacă va fi nevoie, ne ducem la război", a declarat el într-un discurs din iunie 2022.

 "Va fi război civil şi armata va fi de partea noastră", a spus Kátia de Lima în vârstă de 47 ani, lucrător comercial şi simpatizant al preşedintelui Bolsonaro.

Una dintre cele mai mari democraţii din lume s-ar putea confrunta cu riscului unui nou război civil. Brazilia a fost devastată de războaie civile între anii 1930 şi 1932, când s-a desfăşurat Revoluţia Braziliană când Getúlio Vargas a devenit preşedintele Braziliei după confruntări militare în Rio Grande do Sul, São Paulo şi Rio de Janeiro. 

  

 

  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici