La San Francisco, între 11-17 noiembrie, va fi summitul care va decide soarta Taiwanului şi a păcii mondiale

Mai precis, între 11 şi 17 noiembrie, APEC va fi la San Francisco. Este anunţată a fi „cea mai mare reuniune a liderilor mondiali la San Francisco de la semnarea Cartei ONU în 1945”.

2310 afișări
Imaginea articolului La San Francisco, între 11-17 noiembrie, va fi summitul care va decide soarta Taiwanului şi a păcii mondiale

Mediafax Foto

La summit ar putea participa preşedintele american Joe Biden şi  vicepreşedintele Kamala Harris,  preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador , preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr.,  premierul australian Anthony Albanese,  premierul canadian Justin Trudeau, prim-ministrul japonez Fumio Kishida şi preşedintele sud-coreean Yoon Suk-Yeol, potrivit San Francisco Standard. 

Dar o mare întrebare mai planează asupra summitului: va fi San Francisco să-l găzduiască şi pe preşedintele chinez Xi Jinping?

Xi nu a mai făcut o călătorie în Statele Unite de mai bine de şase ani, când l-a vizitat pe preşedintele Donald Trump la Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida.

Apariţia sa la San Francisco ar oferi o oportunitate rară - o întâlnire între patru ochi dintre Biden şi Xi va  semnala oare o diminuare a tensiunilor dintre cele două superputeri după un an tumultuos de incidente precum călătoria lui Nancy Pelosi în Taiwan şi  balonul rătăcit de spionaj chinez care a zburat deasupra Statelor Unite?

Sau tensiunile sino-americane vor aluneca într-o conflagraţie cum nu s-a mai văzut de la războaiele din Coreea şi Vietnam, între anii 1950-1975, sau poate chiar mai rău, să se ajungă la amploarea războiului din Pacific?

Există unele indicii că Xi va decide, de fapt, să vină în zona Bay.

La începutul lunii octombrie, un grup bipartizan de senatori s-a întâlnit cu Xi la Beijing, potrivit SFGATE.

Xi Jinping face presiuni asupra Statelor Unite privind situaţia autonomiei Republicii Chineze de pe insula Taiwan, pe care dictatorul comunist de la Beijing o pretinde ca fiind teritoriu al Republicii Populare Chineze continentale, însă preşedintele Joe Biden a avertizat că SUA vor riposta decisiv pentru a apăra regimul democrat de la Taipei împotriva oricărei agresiuni chineze. 

Teama persistă pe mapamond - invadarea Taiwanului de către China comunistă şi riposta SUA şi a aliaţilor săi din Pacific ar putea provoca efecte devastatoare asupra economiei globale, în special în sectorul IT şi în producţia de cipuri, la care Taiwan este fruntaş. 

Războiul ar putea duce şi la un efect de domino, căci Coreea de Nord, cu susţinerea Chinei, ar putea invada Coreea de Sud şi ar putea bombarda  Japonia şi SUA cu rachete nucleare de rază lungă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici