La un pas de un dezastru nuclear. După atacurile de azi centrala nucleară Zaporojie a fost răcită cu generatoare diesel / Şeful AIEA: Într-o zi norocul nostru se va termina

După o nouă pană de curent la centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) din Ucraina, şeful Agenţiei Internaţionalăe pentru Energie Atomică (AIEA) a făcut apel la crearea unei zone de protecţie.

1470 afișări
Imaginea articolului La un pas de un dezastru nuclear. După atacurile de azi centrala nucleară Zaporojie a fost răcită cu generatoare diesel / Şeful AIEA: Într-o zi norocul nostru se va termina

La un pas de un dezastru nuclear. După atacurile de azi centrala nucleară Zaporojie a fost răcită cu generatoare diesel / Şeful AIEA: Într-o zi norocul nostru se va termina

Forţele ruseşti au bombardat joi mai multe oraşe ucrainene, ucigând cel puţin şase civili şi lăsând fără electricitate zone mari, dar şi cea mai mare centrală nucleară din Europa. Răcirea reactoarelor s-a făcut cu energie electrică obţinută prin generatoare pe diesel.

După atac, centrala a pierdut toate sursele externe de alimentare cu energie electrică şi s-a bazat pe generatoare diesel, o ultimă linie de apărare pentru a preveni o topire a combustibilului din reactor, a confirmat AIEA.

"De fiecare dată aruncăm un zar. Şi dacă permitem ca acest lucru să continue într-o zi norocul nostru se va termina", a atras atenţia pe un ton dur şeful AIEA.

Centrala nucleară Zaporojie poate funcţiona cu generatoare diesel timp de 10 zile. Centralele nucleare au nevoie de energie constantă pentru a face să funcţioneze sistemele de răcire şi pentru a evita o topire a nucleului, iar temerile rămân legate de posibilitatea unei catastrofe la Zaporizhzhia.

Ca şi în cazul atacurilor anterioare, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru ultima pană de curent.

Şeful Agenţiei Internaţionalăe pentru Energie Atomică a încercat de mult timp să convingă ambele părţi să ajungă la un acord prin care zona centralelor nucleare să fie în afara zonelor unde se desfăşoară operaţiuni militare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici