Laureaţi ai Nobelului pentru Pace, dispuşi să îl reprezinte pe Liu Xiaobo la ceremonia de la Oslo

Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, a declarat luni că este pregătit, împreună cu alţi laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace, să îl reprezinte simbolic pe Liu Xiaobo, deţinut în China, la ceremoniile oficiale de înmânare a acestui premiu, la Oslo.

16 afișări
Imaginea articolului Laureaţi ai Nobelului pentru Pace, dispuşi să îl reprezinte pe Liu Xiaobo la ceremonia de la Oslo

Laureaţi ai Nobelului pentru Pace, dispuşi să îl reprezinte pe Liu Xiaobo la ceremonia de la Oslo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt dispus să îl reprezint, împreună cu alţi laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace, pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra faptului că drepturile omului nu sunt întotdeauna respectate, că laureatul celui mai important premiu acordat pentru lupta în favoarea libertăţii este împiedicat să vină să îl primească", a declarat Lech Walesa contactat prin telefon de AFP.

"Evident, îl vom reprezenta în mod pur simbolic, chiar în timpul ceremoniei. Medalia, diploma şi banii vor rămâne la Oslo, în aşteptarea lui Liu Xiaobo", a precizat el.

Lech Walesa a amintit că în 1983, nici el nu a putut veni să îşi ridice premiul şi că i-a cerut soţiei sale să îl înlocuiască, de teamă că nu se va mai putea întoarce în Polonia comunistă.

În 2010, prestigiosul premiu i-a fost atribuit disidentului Liu Xiaobo, care ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare "pentru subminarea puterii de stat" după ce a semnat "Carta 08", care cere democratizarea Chinei.

Directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, a declarat săptămâna trecută că ceremonia în onoarea premiului Nobel pentru Pace în 2010 se va desfăşura cu fastul obişnuit la 10 decembrie, în pofida absenţei laureatului chinez Liu Xiaobo şi a boicotării ei de către mai multe ţări, între care China.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici