Lavrov, la Cairo, dă vina pe Ucraina pentru criza cerealelor din Egipt: Sunt nave ostatice din cauza minelor

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a oferit asigurări cu privire la livrările de cereale ruseşti către Egipt în timpul unei vizite la Cairo duminică, pe fondul incertitudinii legate de un acord de reluare a exporturilor ucrainene din Marea Neagră.

3075 afișări
Imaginea articolului Lavrov, la Cairo, dă vina pe Ucraina pentru criza cerealelor din Egipt: Sunt nave ostatice din cauza minelor

Egiptul este unul dintre principalii importatori de grâu din lume, iar anul trecut a cumpărat aproximativ 80% din aceste importuri din Rusia şi Ucraina. Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a întrerupt transporturile şi a accelerat creşterea preţurilor globale la materiile prime, provocând un şoc financiar pentru Egipt, scrie Reuters.

"Am reafirmat angajamentul exportatorilor ruşi de cereale de a-şi respecta toate angajamentele", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă cu omologul egiptean Sameh Shoukry.

"Am discutat parametrii specifici ai cooperării în acest domeniu, am convenit asupra contactelor ulterioare între ministerele relevante şi avem o înţelegere comună a cauzelor crizei cerealelor".

De la începutul războiului, blocarea porturilor ucrainene de către flota rusă din Marea Neagră a blocat zeci de milioane de tone de cereale, agravând blocajele din lanţul de aprovizionare global.

Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite au semnat vineri un acord pentru a relua exporturile de grâu ucrainean pe mare, dar o lovitură rusă asupra Odesa sâmbătă a pus sub semnul întrebării punerea în aplicare a acordului.

Rusia a pus blocada pe seama minelor ucrainene, deşi, conform acordului de vineri, piloţii vor ghida navele pe canale sigure. Lavrov a declarat că speră că Naţiunile Unite vor reuşi să elimine "restricţiile nelegitime" asupra navigaţiei.

"Există încă 70 de nave străine din 16 sau 17 ţări care stau acolo aproape ca ostatice,  din cauza ameninţării cu mine, care ar trebui să aducă alimente în Egipt", a spus el.

Rusia a continuat să aprovizioneze Egiptul cu grâu de la izbucnirea războiului, vânzând atât guvernului, cât şi sectorului privat.

Lavrov se află în vizită în Egipt la începutul unui turneu regional în statele africane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici