Lavrov şi Kerry vor o "anchetă obiectivă" asupra unui presupus atac cu arme chimice în Siria

Şefii diplomaţiilor rusă şi americană doresc efectuarea unei "anchete obiective" a ONU asupra unui presupus atac cu armament chimic în Siria şi un acces "securizat" al experţilor ONU la faţa locului, a anunţat vineri Ministerul rus de Externe.

319 afișări
Imaginea articolului Lavrov şi Kerry vor o "anchetă obiectivă" asupra unui presupus atac cu arme chimice în Siria

Serghei Lavrov şi John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o conversaţie telefonică, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov i-a spus secretarului de Stat american John Kerry că imediat după dezvăluirea informaţiilor despre atac, "Rusia a îndemnat Guvernul sirian să coopereze cu experţii ONU în chimie" care se află în Siria, afirmă ministerul în comunicat.

"Ţine acum de opoziţie să asigure un acces securizat misiunii la locul incidentului", care s-a produs într-o zonă controlată de rebeli, potrivit ministerului rus, care adaugă că Lavrov şi Kerry au exprimat un "interes comun" pentru o "anchetă obiectivă" a ONU.

O ofensivă a avut loc miercuri la Ghouta şi Mouadamiyat Al Sham, cartiere aflate la periferia Damascului aflate pe mâna rebelilor, care a provocat un număr de victime încă nestabilit.

Opoziţia a evocat 1.300 de morţi şi acuză regimul că a efectuat aceste atacuri cu gaze toxice.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie care se sprijină pe o reţea de activişti şi medici, a numărat 170 de morţi, dar nu a confirmat o utilizare a unor arme chimice.

Regimul a negat, în bloc, utilizarea acestui tip de armament.

Rusia, unul dintre cei mai credincioşi susţinători ai lui Bashar al-Assad, căruia îi livrează armament, a afirmat miercuri că suspectarea folosirii de către autorităţile siriene a unor arme chimice este o "provocare planificată în avans".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici