Le Figaro: Kadhafi ar putea recurge la terorism şi luări de ostatici

Liderul Libiei, Muammar Kadhafi, ar putea recurge la terorism şi la luări de ostatici în confruntarea cu forţele aliate, în condiţiile în care capacităţile militare clasice nu îi sunt de mare folos, informează ziarul Le Figaro în ediţia electronică.

26 afișări
Imaginea articolului Le Figaro: Kadhafi ar putea recurge la terorism şi luări de ostatici

Le Figaro: Kadhafi ar putea recurge la terorism şi luări de ostatici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Care este adevărata putere a lui Muammar Kadhafi? Liderul libian ameninţă că va transforma Mediterana într-un câmp de luptă. Dar Forţele navale libiene nu îi vor fi de mare folos. Libia are trei nave militare, două submarine ruse datând din anii 1980 şi nefuncţionale, precum şi 16 nave de patrular oferite de Italia pentru combaterea imigraţiei ilegale. Aviaţia militară libiană, depăşită şi blocată la sol de superioritatea aeriană occidentală, nu reprezintă vreo ameninţare", explică Le Figaro.

"În schimb, Kadhafi ar putea fi tentat să răspundă prin terorism, metoda sa favorită în anii 1970-1980, şi prin luări de ostatici, metodă utilizată relativ recent în cazul cadrelor medicale bulgare. Răpirile străinilor, a cetăţenilor statelor membre ale coaliţiei, deja au început", notează Le Figaro.

Sâmbătă, persoane înarmate au blocat la bord 11 membri ai echipajului unui remorcher italian, în portul Tripoli, iar duminică situaţia echipajului era confuză.

Nu este exclusă nici posibilitatea unor acţiuni teroriste. Colonelul Kadhafi s-a răzbunat deja pe Statele Unite aruncând în aer un avion de pasageri american deasupra oraşului scoţian Lockerbie, în decembrie 1988. De asemenea, şi-a reglat conturile şi cu Franţa plasând o bombă la bordul unui avion al companiei UTA, distrus deasupra Nigerului în 1989. Totuşi, Seif al-Islam Kadhafi, fiul colonelului libian, a exclus posibilitatea atacării avioanelor civile deasupra Mării Mediterane.

Ar putea fi vizate obiectivele occidentale cele mai accesibile, în Africa şi Europa. "Kadhafi dispune de celule latente în Africa, în Europa şi în Statele Unite", avertizează Hadi Shalluf, un lider al opoziţiei libiene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici