Lech Kaczynski a hotărât să meargă la Katin fiind nemulţumit de ceremonia organizată de Putin

Preşedintele polonez, nemulţumit de modul în care s-a desfăşurat ceremonia de miercuri, convocată de Vladimir Putin la Katin, şi de lipsa de acţiune a premierului polonez Donald Tusk, care a participat la acest eveniment, a decis să organizeze propria ceremonie, trei zile mai târziu.

27 afișări
Imaginea articolului Lech Kaczynski a hotărât să meargă la Katin fiind nemulţumit de ceremonia organizată de Putin

Lech Kaczynski a hotărât să meargă la Katin fiind nemulţumit de ceremonia organizată de Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor surse citat de cotidianul The Independent în pagina electronică de luni, preşedintele polonez Lech Kaczynski a fost iritat că Putin, un fost agent KGB, l-a invitat doar pe premierul polonez, Donald Tusk, la ceremonia organizată miercuri.

Supărat pentru modul în care Tusk s-a comportat miercuri, Kaczynski a hotărât să mergă personal la Katin, alături de aliaţii săi politici, într-un gest de sfidare la adresa premierului rus. "Au dorit să organizeze propria lor ceremonie la Katin, pentru a acorda acestei comemorări importanţa pe care ei credeau că o merită şi care i-a fost negată de Rusia", a declarat luni o sursă apropiată biroului preşedintelui.

Kaczynski şi membri ai Partidului Lege şi Justiţie, de dreapta, au simţit că au fost "umiliţi" de Rusia. Ei au fost iritaţi atât de faptul că Putin, în timpul ceremoniei de miercuri, nu a prezentat scuze şi a vorbit despre ofiţerii polonezi masacraţi la Katin ca despre simple "victime ale terorii staliniste", cât şi de faptul că Tusk, liderul Partidului Platforma Civică, liberal, care a fost invitat la această ceremonie, nu a reuşit să-i determine pe ruşi să îşi schimbe această poziţie.

"Moscova sabotează eforturile de a oferi o perspectivă istorică adecvată", a declarat Andrejz Przewoznik, secretarul general al Consiliului polonez de Stat pentru Memoriale Naţionale. "Nu se înregistra niciun progres cu privire la Katin", a declarat, de asemenea, preşedintele Consiliului polonez pentru Securitate Naţională, Aleksandr Szczyglo. Ambii oficiali se aflau la bordul navei prezidenţiale poloneze, care s-a prăbuşit sâmbătă în vestul Rusiei, lângă Smolensk.

De asemenea, potrivit unor speculaţii lansate luni, Kaczynski era atât de hotărât să nu pună piciorul în Moscova, înainte ca Putin să prezinte scuze privind masacrul de la Katin, încât el i-ar fi ordonat personal pilotului, în vârstă de 36 de ani, al aeronavei prezidenţiale, să nu se îndrepte către capitala rusă, ci să aterizeze la Smolensk, în pofida avertizărilor controlorilor de trafic aerian şi condiţiilor meteorologice nefavorabile aterizării.

Potrivit presei poloneze, în timpul unui zbor către Tbilisi, în 2008, în urma războiului ruso-georgian, Kaczynski ar fi intrat în cabina pilotului ordonându-i să aterizeze în pofida condiţiilor nefavorabile. Pilotul a refuzat însă, iar aeronava a fost redirecţionată către un alt aeroport, de unde Kaczynski a plecat spre Georgia cu maşina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici