Leonard Orban: CE nu poate declanşa proceduri împotriva legii privind limba oficială a Slovaciei

Comisia Europeană nu dispune de baza legală pentru a lansa proceduri împotriva noii legi privind limba oficială a Slovaciei, a declarat comisarul european Leonard Orban, răspunzând unei întrebări a Ungariei, citat în ediţia de marţi a cotidianului Nepszabadsag.

37 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: CE nu poate declanşa proceduri împotriva legii privind limba oficială a Slovaciei

Leonard Orban: CE nu poate declanşa proceduri împotriva legii privind limba oficială a Slovaciei (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Uniunea Europeană nu dispune, în cadrul legislaţiei comunitare, de baza legală pentru a declanşa proceduri împotriva Slovaciei, deşi dacă se consideră că o lege naţională încalcă unul dintre principiile Uniunii, cum este cel al drepturilor omului, Comisia ar putea să intervină, a precizat comisarul european pentru Multilingvism, răspunzând unei scrisori care i-a fost adresată de parlamentarul european Csaba Tabajdi.

Orban a adăugat totuşi că "toate ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să garanteze drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale prin orice mijloace, ceea ce înseamnă că şi Slovacia trebuie să ţină cont de acest lucru la implementarea legii privind limba oficială".

Tabajdi i-a cerut opinia lui Orban în legătură cu recenta modificare a legii privind limba de stat în Slovacia, care a condus la tensionarea relaţiilor dintre Ungaria şi Slovacia, ungurii percepând această modificare ca discriminatorie în privinţa utilizării limbii. Tabajdi a scris că legea slovacă, ce introduce pedepse împotriva minorităţilor care nu folosesc limba oficială în situaţii publice, este împotriva normelor europene.

Tabajdi a declarat pentru cotidian că el interpretează răspunsul lui Orban drept un avertisment la adresa Bratislavei. Dar el a adăugat că Orban nu a răspuns exemplelor concrete de încălcări ale legii, adăugând că va cere răspunsuri la acestea din partea Comisiei Europene.

Răspunsul lui Orban este prima poziţie a Uniunii Eurpene privind disputa dintre Ungaria şi Slovacia, care a fost analizată săptămâna trecută de premierii celor două ţări în cadrul unei întâlniri. Premierii au adoptat o declaraţie comună care prezenta etapele în vederea ameliorării relaţiilor, inclusiv monitorizarea îndeaproape a efectelor pe care le are în practică noua lege privind limba oficială de stat asupra comunităţii etnicilor ungari din Slovacia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici