Letonia respinge transformarea rusei în a doua limbă oficială a ţării - rezultate parţiale

Letonii au respins masiv, sâmbătă, posibilitatea a ridica rusa la statutul de a doua limbă oficială a ţării, în cadrul unui referendum naţional ce a reflectat neputinţa minorităţii rusofone în această fostă republică sovietică.

400 afișări
Imaginea articolului Letonia respinge transformarea rusei în a doua limbă oficială a ţării - rezultate parţiale

Letonia respinge transformarea rusei în a doua limbă oficială a ţării - rezultate parţiale (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit rezultatelor publicate de comisia electorală după numărarea a 95 la sută dintre voturi, 74,62 dintre alegători s-au pronunţat împotriva instaurării rusei ca a doua limbă oficială a ţării şi doar 25,06 la sută au votat în favoare.

Susţinătorii adoptării acestui referendum vor să pună capăt a ceea ce ei consideră o discriminare în privinţa rusofonilor.

Compusă în principal din foşti imigranţi ruşi în perioada sovietică, minoritate rusofonă reprezentând aproximativ o treime dintre cei două milioane de locuitori ai acestei ţări baltice.

Un semn revelator al improtanţei pe care letonii au acordat-o acestui referendum, rata de participare a fost foarte ridicată (69,23 la sută).

"Este o problemă de identitate naţională, ceea ce explică de ce majoritatea cetăţenilor nu au considerat acest referendum un simplu joc politic şi au participat în număr mare", a declarat Ivars Ijabs, analist politic la Universitatea din Letonia.

Participarea a fost deosebit de ridicată în capitala Riga (77 la sută) şi în regiunile Vidzeme (nord, 72 la sută) şi Kurzeme (vest, 70 la sută), considerate un bastion al naţionaliştilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici