Letonul Raimonds Vejonis, un critic al Rusiei, devine primul şef de stat ecologist din UE

Parlamentul leton l-a ales miercuri pe Raimonds Vejonis, un critic al Rusiei, în funcţia de şef al statului, acesta devenind primul preşedinte ecologist al unei ţări membre a Uniunii Europene, relatează Euronews în pagina electronică.

110 afișări
Imaginea articolului Letonul Raimonds Vejonis, un critic al Rusiei, devine primul şef de stat ecologist din UE

Letonul Raimonds Vejonis, un critic al Rusiei, devine primul şef de stat ecologist din UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În prezent ministru al Apărării şi membru al Partidului Ecologist, Vejonis a fost un critic ferm al acţiunilor Rusiei privind conflictul ucrainean şi un susţinător al consolidării prezenţei NATO în ţările baltice.

Raimonds Vejonis a afirmat că asigurarea securităţii Letoniei va fi unul dintre principalele sale obiective în calitate de preşedinte, alături de consolidarea graniţelor ţării.

Vejonis, care a avut trei contracandidaţi, îl va înlocui în funcţie, în iulie, pe Andris Berzins, care a preluat postul de preşedinte în 2011 şi nu a mai candidat pentru un nou mandat.

Riga, care a scăpat de sub dominaţia sovietică în 1991, a făcut din securitatea naţională o prioritate după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea anul trecut.

Preşedintele Letoniei este comandantul suprem al armatei, nominalizează premierul şi are dreptul de a propune şi retrimite legi la Parlament.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici