Liban e pe cale să devină cel mai îndatorat stat din lume. Premierul Hassan Diab a anunţat că ţara intră în incapacitate de plată

Prim-ministrul Hassan Diab a anunţat că Liban va suspenda plata împrumuturilor în valoare de 1,2 miliarde de dolari, scandente la 9 martie, pentru că rezervele valutare ale statului au ajuns la un nivel critic şi trebuie plătite mai întâi cheltuielile sociale de bază, informează Reuters.

3422 afișări
Imaginea articolului Liban e pe cale să devină cel mai îndatorat stat din lume. Premierul Hassan Diab a anunţat că ţara intră în incapacitate de plată

Sursa: Profimedia Images

E pentru prima oară când există o astfel de situaţie în Liban. Hassan Diab a explicat, sâmbătă, că datoria publică a ajuns în jur de 170% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă că ţara este pe punctul de a deveni cel mai îndatorat stat din lume.

„Datoria a devenit mai mare decât poate suporta Libanul. În contextul situaţiei actuale, statul nu mai poate susţine financiar aceste împrumuturi. Statul libanez va depune eforturi să reeşaloneze datoria, pentru a urmări interesul naţional, prin negocieri cu creditorii”, a afirmat Hassan Diab, într-o intervenţie televizată, citat de Reuters.

Este cea mai gravă criză economică de la încheierea războiul civil care a avut loc între 1975 şi 1990.

Intrarea Libanului în incapacitate de plată este o nouă fază a crizei care a avut impact asupra economiei din luna octombrie a anului trecut şi care a făcut ca moneda naţională să se deprecieze cu aproximativ 40%.

Libanul are în total o datorie de circa 31 de miliarde de dolari în împrumuturi, au relatat surse guvernamentale, vineri pentru Reuters, iar statul caută să reeşaloneze negocierile cu creditorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici