Liberianul care a adus primul caz de Ebola în SUA ar putea fi pus sub acuzare pentru atac agravat

Parchetul din Dallas ia în considerare posibilitatea de a-l pune sub acuzare pe liberianul care a adus primul caz de Ebola în Statele Unite, pentru atac agravat, relatează CBS News.

952 afișări
Imaginea articolului Liberianul care a adus primul caz de Ebola în SUA ar putea fi pus sub acuzare pentru atac agravat

Liberianul care a adus primul caz de Ebola în SUA ar putea fi pus sub acuzare pentru atac agravat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile din Statele Unite şi Liberia investighează pentru a determina dacă Thomas Eric Duncan ştia că a fost expus la virusul Ebola înainte de a călători la Dallas, în Texas. Dacă se va descoperi că ştia, procurorul din Dallas, Craig Watkins, a declarat că acesta ar putea fi acuzat de atac agravat, pentru că a expus şi alte persoane la virusul Ebola.

"Luăm în considerare posibilitatea ca el să fi expus în mod conştient alte persoane din comitatul Dallas la virusul Ebola", a afirmat procurorul Watkins. "Am pus sub acuzare persoane care au expus în mod conştient alţi oameni la virusul HIV, ceea ce reprezintă un atac agravat", a adăugat el.

Procurorul a precizat că trebuie să coopereze cu autorităţile federale americane şi cu cele liberiene pentru a determina dacă Duncan a comis o infracţiune venind la Dallas deşi era infectat cu virusul Ebola.

De asemenea, trebuie văzut apoi ce măsuri pot fi luate, pentru că în cazul unei eventuale încarcerări ar putea fi expuşi contaminării şi ceilalţi deţinuţi. "Dacă această persoană este arestată şi ţinută la închisoare, ar putea expune şi celelalte persoane din închisoare" la virusul Ebola, a conchis Watkins.

Un liberian identificat drept Thomas Eric Duncan a venit din Liberia la Dallas pe 20 septembrie, fără a prezenta simptome. El a început să se simtă rău la 24 septembrie, dar abia după câteva zile a fost diagnosticat cu Ebola şi plasat în carantină. Acesta este primul caz de Ebola diagnosticat în Statele Unite.

Autorităţile sanitare americane au apreciat vineri că zece persoane prezintă un "risc ridicat" de a fi contaminate de către bărbatul care a contractat virusul Ebola în Liberia şi a fost identificat tardiv în Statele Unite. În total, 50 de persoane au rămas sub supraveghere de vineri, în Texas, din cele 100 monitorizate iniţial.

Persoanele care prezintă risc ridicat fac parte din serviciul de sănătate şi au intrat în contact cu Duncan din momentul în care bolnavul a început să dezvolte simptomele febrei hemoragice, pe 24 septembrie, până când a fost plasat în carantină, pe 28 septembrie. Contaminarea sa a fost confirmată la 30 septembrie.

Simptomele Ebola se manifestă prin dureri de cap, febră sau vomă. Perioada de incubaţie durează între două şi 21 de zile, iar o persoană care a contractat virusul nu este contagioasă atât timp cât nu are simptome. Febra hemoragică se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale unui bolnav.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici