Libia solicită explicaţii din partea Statelor Unite în legătură cu operaţiunea de la Tripoli

Guvernul de la Tripoli susţine că nu a fost informat de Statele Unite despre operaţiunea serviciilor speciale americane efectuată pe teritoriul Libiei, operaţiune care a avut drept rezultat capturarea unui lider al reţelei teroriste Al-Qaida.

746 afișări
Imaginea articolului Libia solicită explicaţii din partea Statelor Unite în legătură cu operaţiunea de la Tripoli

Libia solicită explicaţii din partea Statelor Unite în legătură cu operaţiunea de la Tripoli (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul de la Tripoli solicită explicaţii în legătură cu răpirea unui cetăţean libian care era căutat de autorităţile din Statele Unite. (...) Guvernul libian a contactat autorităţile americane pentru a le cere explicaţii în legătură cu acest subiect", se arată într-un comunicat al Guvernului de la Tripoli.

"Guvernul libian exprimă dorinţa ca cetăţenii libieni să fie judecaţi în propria ţară, oricare ar fi acuzaţiile la adresa lor", precizează comunicatul, reamintind că între Libia şi Statele Unite există "un parteneriat strategic" în domeniile securităţii şi apărării. "Guvernul libian speră că acest parteneriat nu va fi afectat de incident", adaugă comunicatul.

Statele Unite au confirmat că au efectuat operaţiuni speciale în Somalia şi Libia, capturându-l, la Tripoli, pe un lider al reţelei teroriste Al-Qaida suspectat de implicare în atentatele comise în 1998 la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania. "În urma unei operaţiuni americane pentru combaterea terorismului, Abu Anas al-Libi este deţinut de armata americană într-o locaţie din afara Libiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.

Statele Unite susţin că Guvernul libian a fost informat despre operaţiunea forţelor speciale americane efectuată la Tripoli.

Abu Anas al-Libi, pe numele real Nazih Abdul Hamed Al-Raghie, în vârstă de 49 de ani, urmează să fie transferat în Statele Unite pentru a fi judecat. El este acuzat de implicare în organizarea atentatelor comise în august 1998 la ambasadele SUA din Dar es Salaam şi Nairobi, soldate cu 213 morţi şi 5.000 de răniţi. Abu Anas al-Libi era membru al organizaţiei Grupul Islamic de Luptă din Libia, după care a fost recrutat de reţeaua teroristă Al-Qaida.

În paralel, Statele Unite au confirmat un raid al unităţilor speciale americane la o bază islamistă a grupării somaleze Al-Shebab. "Pot confirma că, pe 4 octombrie, militari americani au efectuat o operaţiune antiteroristă împotriva grupului islamist Al-Shebab", a declarat George Little, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Atacul a avut loc sâmbătă dimineaţă la o bază islamistă din Barawe, într-o zonă de coastă, în regiunea Shabelle, la 240 de kilometri sud de capitala Somaliei, Mogadishu. În urmă cu patru ani, unităţi speciale ale Forţelor Navale americane au ucis în aceeaşi zonă un lider al reţelei teroriste Al-Qaida. Martori au declarat că numeroşi militari au coborât dintr-un elicopter şi au atacat o clădire de două etaje, situată pe plajă, într-o bază a miliţiilor islamiste Al-Shebab, afiliate Al-Qaida. Postul de radio somalez Shabelle a relatat că un combatant Al-Shebab a fost ucis, iar alţii au fost răniţi. Un lider al miliţiilor islamiste a confirmat atacul. "Inamicii lui Allah au încercat să ia prin surprindere comandourile mujahedinilor, într-un atac nocturn, venind cu un elicopter militar, dar au eşuat şi le-am dat o lecţie", a declarat pentru AFP Mohamed Abu Suleiman, un lider al grupului Al-Shebab.

Mişcarea islamistă somaleză Al-Shebab - având denumirea completă Harakat Al-Shebab Al-Mujahedin (HSM - Mişcarea Tinerilor Mujahedini) - este afiliată reţelei teroriste Al-Qaida şi este suspectată de implicare în numeroase atentate comise în Africa, cel mai recent fiind atacul care a vizat centrul comercial Westgate din Nairobi (Kenya), soldat cu zeci de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici