Lideri tradiţionali: "Nelson Mandela nu moare pentru că sufletul său nu este împăcat"

Agonia lui Nelson Mandela, care se află în stare critică de mai multe zile, se prelungeşte pentru că "sufletul său nu este împăcat", strămoşii săi fiind iritaţi de conflictele din familia sa, apreciază lideri tradiţionali citaţi duminică de ziarul The Sunday Times.

315 afișări
Imaginea articolului Lideri tradiţionali: "Nelson Mandela nu moare pentru că sufletul său nu este împăcat"

Lideri tradiţionali: "Nelson Mandela nu moare pentru că sufletul său nu este împăcat" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sufletul lui Mandela nu este împăcat. Strămoşii se vor linişti abia atunci când rămăşiţele unor membri ai familiei Mandela vor fi înmormântate din nou la Qunu. Abia atunci Tata (părinte) va fi eliberat", a declarat pentru săptămânal un lider tradiţional din regiunea de unde este originar părintele naţiunii, în sud-estul Africii de Sud.

Rămăşiţele la care se referă sunt corpurile a trei copii ai lui Mandela - Makaziwe, moartă în 1948 la vârsta de nouă ani, Thembekile, mort în 1969 la vârsta de 24 de ani şi Magkatho, decedat în 2005 la vârsta de 55 de ani -, care erau înmormântaţi la Qunu, satul în care şi-a petrecut copilăria liderul, dar pe care nepotul său Mandla le-a mutat la Mvezo, satul natal al bunicului său, în 2011.

Mandla, în vârstă de 38 de ani, este şeful familiei şi lider tradiţional la Mvezo, începând din 2007. El este totodată deputat ANC, partidul aflat la putere.

Şaisprezece membri ai familiei l-au dat pe Mandla în judecată vineri. Potrivit presei locale, ei cer aducerea înapoi a celor trei coşciuge la Qunu, unde sunt înmormântaţi părinţii lui Mandela şi unde doreşte să fie înmormântat şi fostul preşedinte sud-african.

Documentele judiciare nu au fost făcute publice, deoarece ele ar conţine informaţii confidenţiale despre sănătatea eroului luptei împotriva apartheidului, scrie presa.

Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani, este spitalizat de la 8 iunie într-un spital la Pretoria pentru o nouă recidivă a unei infecţii pulmonare, şi se află într-o stare considerată critică, de o săptămână. Însă medicii au anunţat o uşoară ameliorare începând de joi, în contextul în care ţara se aştepta la ceea ce este mai rău.

Alt lider tradiţional a declarat pentru The Sunday Times că ambulanţa care îl conducea pe Mandela la spital, în dimineaţa de 8 iunie, a făcut o pană pentru că fostul preşedinte nu vrea să fie spitalizat, ci dorea pur şi simplu să moară.

"Mandela trebuia dus înapoi la Qunu pentru a pleca liniştit, în loc să fie menţinut în viaţă de aparate, la Pretoria", a apreciat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici