Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului se vor întâlni pe 14 mai la Bruxelles

Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului urmează să se întâlnească săptămâna viitoare la Bruxelles, a anunţat luni Uniunea Europeană

187 afișări
Imaginea articolului Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului se vor întâlni pe 14 mai la Bruxelles

Sursa foto: Twitter

Aceasta este cea mai recentă încercare de a asigura un acord de pace durabil şi de a rezolva diferenţele de lungă durată privind teritoriul Nagorno-Karabah.
 
Întâlnirea din 14 mai dintre prim-ministrul armean Nikol Pashinyan şi preşedintele azer Ilham Aliyev vine în urma discuţiilor dintre cei doi miniştri de externe care l-au determinat pe secretarul de stat american Antony Blinken să sugereze că un progres este posibil
 
Un anunţ de pe site-ul Consiliului UE a precizat că la sediul UE va avea loc o reuniune cu preşedintele Consiliului, Charles Michel.
 
Armenia şi Azerbaidjanul, ambele foste state sovietice, au purtat două războaie timp de 30 de ani, axate pe Nagorno-Karabah, recunoscut ca parte a Azerbaidjanului, dar populat în principal de armeni, potrivit Reuters
 
Într-un conflict de şase săptămâni în 2020, încheiat printr-un armistiţiu mediat de Rusia, Azerbaidjanul a recuperat teritoriul pierdut în primul război, care datează de la prăbuşirea regimului sovietic. Între cele două părţi izbucnesc periodic încăierări la frontieră.
 
Pashinyan şi Aliyev au avut mai multe runde de discuţii, în general organizate de UE sau de Rusia, dar nu au reuşit să rezolve dificultăţile rămase nerezolvate, inclusiv delimitarea frontierelor şi accesul la zonele de pe teritoriul celeilalte părţi.
 
Cel mai recent anunţ al UE a precizat că cei doi lideri se vor întâlni, de asemenea, la 1 iunie, în Moldova, în timpul unei reuniuni de dezvoltare sponsorizate de UE, la care vor participa preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.
 
"Liderii au convenit, de asemenea, să continue să se întâlnească trilateral la Bruxelles, atât de frecvent cât este necesar, pentru a aborda evoluţiile în curs de desfăşurare pe teren şi punctele permanente de pe ordinea de zi a reuniunilor de la Bruxelles", se arată în comunicatul UE.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici