Liderii democraţi din SUA pregătesc reforme politice pentru evitarea abuzurilor şi ingerinţelor străine

  • Opoziţia democrată din SUA propune reforme instituţionale pentru evitarea conflictelor de interese şi abuzurilor prezidenţiale
  • Proiectul prevede consolidarea atribuţiilor Congresului şi creşterea transparenţei
334 afișări
Imaginea articolului Liderii democraţi din SUA pregătesc reforme politice pentru evitarea abuzurilor şi ingerinţelor străine

FOTO: Profimedia

Liderii democraţi ai Camerei Reprezentanţilor din SUA au propus, miercuri, o serie de modificări legislative pentru evitarea cazurilor interinstituţionale de conflict de interese, a abuzurilor prezidenţiale şi a ingerinţelor externe, informează publicaţiile Axios.com şi Politico.com.

Proiectul de lege a fost elaborat de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor şi unul dintre liderii Partidului Democrat, împreună cu şefii comisiilor de profil din Camera Reprezentanţilor.

Proiectul de lege nu are nicio şansă de a fi aprobat în prezent, în contextul în care Senatul are majoritate republicană, iar preşedintele Donald Trump nu l-ar promulga. Dar democraţii speră că planul legislativ va fi un impuls pentru producerea unei schimbări politice în scrutinul prezidenţial şi parlamentar din noiembrie.

Proiectul, denumit "Legea pentru protejarea democraţiei noastre", prevede atribuţii suplimentare pentru Congres în monitorizarea investigaţiilor, oferă protecţie suplimentară pentru activiştii de integritate şi permite demiterea unui inspector general al unei agenţii guvernamentale de către preşedinte doar din motive întemeiate.

De asemenea, procurorul general ar fi obligat să menţină comunicarea între Departamentul Justiţiei, Casa Albă şi Congres. Comisiile Congresului ar putea aplica obligatoriu citaţiile în cazul anchetelor parlamentare, iar Biroul Federal de Investigaţii (FBI) ar fi sesizat imediat de Congres în cazul suspiciunilor privind contacte ilegale cu oficiali străini.

"De la începerea mandatului, preşedintele Donald Trump a plasat interesele sale personale şi politice deasupra intereselor naţionale, prin acţiuni de a se proteja şi îmbogăţi, prin atacuri la adresa adversarilor politici, prin căutarea de ingerinţe externe în alegeri, prin erodarea transparenţei, încercarea de a opri tragerea la răspundere şi prin abuzuri de putere", afirmă liderii democraţi ai Camerei Reprezentanţilor.

"Democraţia noastră nu se aplică singură, este necesară muncă, sunt necesare angajamente de a o proteja de cei care vor să o submineze, atât cei din străinătate, cât şi cei de pe plan intern. A venit momentul ca membrii Congresului să consolideze bazele democraţiei noastre şi să se asigure că legile sunt suficient de puternice pentru a-i rezista unui preşedinte care ar vrea să nu le respecte", subliniază politicienii democraţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici