Liderii din Israel şi Turcia au avut prima întâlnire din 2008 încoace

Premierul israelian Yair Lapid şi preşedintele turc Tayyip Erdogan s-au întâlnit marţi, în marja Adunării Generale a ONU, pentru primele discuţii faţă în faţă între liderii naţiunilor aliate cu SUA din 2008, scrie Reuters.

164 afișări
Imaginea articolului Liderii din Israel şi Turcia au avut prima întâlnire din 2008 încoace

@yairlapid, Twitter

Relaţiile dintre Israel şi Turcia, îngheţate de mult timp pe fondul disputelor legate de cauza palestiniană, s-au încălzit în ultimele luni, energia apărând ca un domeniu cheie de cooperare. Se aşteaptă ca în curând cele două ţări să facă schimb de ambasadori.

Pe lângă discuţiile despre energie, Lapid i-a mulţumit lui Erdogan pentru schimbul de informaţii dintre cele două ţări şi a remarcat cererea Israelului de returnare a patru dintre cetăţenii săi - dintre care doi soldaţi - dispăruţi în Fâşia Gaza de la războiul din 2014, a declarat biroul lui Lapid.

Turcia, membră a NATO, a găzduit membri ai Hamas, o mişcare islamistă palestiniană care conduce Gaza şi pe care o mare parte a Occidentului o desemnează drept grup terorist. Această relaţie a fost adesea un punct de blocaj în încercările de a reface legăturile cu Israelul.

La rândul său, Ankara a fost indignată de uciderea, în 2010, a 10 activişti turci în urma unor încăierări care au izbucnit atunci când puşcaşii marini israelieni au luat cu asalt o navă care încerca să spargă blocada navală israeliană asupra Fâşiei Gaza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici