Liderii militanţilor kurzi din Siria au anunţat eliberarea oraşului Ras al-Ayn, de la graniţa cu Turcia

Liderii kurzilor sirieni au anunţat duminică evacuarea oraşului de la graniţa cu Turcia, Ras al-Ayn, ca urmare a angajamentului asumat de Ankara de a opri temporar ofensiva din Siria, în schimbul eliberării zonei de frontieră de prezenţa elementului kurd, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

4635 afișări
Imaginea articolului Liderii militanţilor kurzi din Siria au anunţat eliberarea oraşului Ras al-Ayn, de la graniţa cu Turcia

Liderii militanţilor kurzi din Siria au anunţat eliberarea oraşului Ras al-Ayn, de la graniţa cu Turcia

Oficiali ai militanţilor kurzi au transmis evacuarea oraşului Ras al-Ayn, lăsându-l sub controlul forţelor turce, ca urmare a acordului Ankarei, facilitat de Washington, de a opri temporar ofensiva, cu condiţia eliberării zonei de nord-est a statului sirian de prezenţa kurzilor.

Ministerul turc de Apărare a confirmat evacuarea oraşului duminică după-amiază, prin intermediul unui convoi format din 86 de vehicule care a transportat membri ai Forţelor Democratice Siriene, entitate kurdă, şi alţi civili răniţi către sud, la o distanţa mai mare de 30 de kilometri, reprezentând „zona de securitate” pe care autorităţile de la Ankara şi-au propus-o prin intermediul ofensivei.

„Noi nu mai avem niciun militant în oraş”, a informat Kino Gabriel, purtător de cuvânt al formaţiunii kurde, respectând astfel prevederile acordului de încetare a focului.

Alţi militanţi rămân instalaţi în oraşele siriene Kobane şi al-Darbasiyahcadrul, din interiorul „zonei de securitate”, conform declaraţiilor activiştilor kurzi.

Ostilităţile din cadrul campaniei începută în urmă cu 11 zile de forţele turce în Siria au fost suspendate joi, în urma negocierilor dintre vicepreşedintele american Mike Pence şi preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan care prevăd retragerea în siguranţă a kurzilor din zona de graniţă. Până în prezent ambele state s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului temporar. Erdogan a transmis sâmbătă că forţele turce le vor distruge pe cele kurde dacă acestea nu se vor retrage la timp.

Taguri:
kurzi,
siria,
turcia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici