Liderii UE şi din America Latină se limitează la a exprima preocupări privind războiul din Ucraina

Liderii statelor din Uniunea Europeană şi din America Latină au exprimat "preocupări" privind războiul din Ucraina, fără însă a condamna ferm invazia militară a Rusiei, pe fondul obiecţiilor unor state.

191 afișări
Imaginea articolului Liderii UE şi din America Latină se limitează la a exprima preocupări privind războiul din Ucraina

Liderii UE şi din America Latină se limitează la a exprima preocupări privind războiul din Ucraina

"Exprimăm preocupări profunde privind războiul în curs împotriva Ucrainei, care continuă să genereze suferinţe umane imense şi să amplifice fragilităţile existente ale economiei mondiale, obstrucţionând creşterea economică, amplificând inflaţia, perturbând reţelele de aprovizionare, intensificând nesiguranţa energetică şi alimentară şi cauzând riscuri în materie de stabilitate financiară", arată Declaraţia Summitului Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibe (CELAC), vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Reafirmăm susţinerea noastră pentru Iniţiativa exporturilor de cereale pe Marea Neagră şi pentru eforturile secretarului general al ONU în sensul prelungirii Acordului. Susţinem toate eforturile diplomatice menite să aducă o pace corectă şi sustenabilă, în conformitate cu normele Cartei ONU", precizează liderii statelor UE şi grupului CELAC.

Liderii prezenţi la summit au amintit că şi-au exprimat "poziţiile naţionale specifice" în alte organizaţii, inclusiv prin rezoluţiile Naţiunilor Unite. "Reafirmăm angajamentul faţă de normele Cartei ONU şi faţă de principiile Dreptului Internaţional, inclusiv asupra necesităţii respectării suveranităţii, independenţei politice şi integrităţii teritoriale ale tuturor naţiunilor. Este esenţial să susţinem dreptul internaţional şi sistemul multilateral care garantează pacea şi stabilitatea", precizează Declaraţia.

Summitul a fost marcat de dispute privind condamnarea directă a invaziei militare ruse în Ucraina. Conform unor surse, poziţia cea mai vehementă împotriva condamnării invaziei militare ruse în Ucraina a avut-o Nicaragua. Premierul Irlandei, Leo Varadkar, afirmase luni seară, cu ocazia reuniunii de la Bruxelles, că aproape toate statele din UE şi din America Latină erau pregătite să semneze un text pentru "susţinerea clară a Ucrainei", recunocând însă că două ţări se opuneau.

Alberto van Klaveren, ministrul de Externe din Chile, se declarase pesimist în privinţa unui compromis. "Pare foarte dificil. Suntem foarte surprinşi că există membri ai grupului nostru care se opun unei rezoluţii privind războiul din Ucraina", a subliniat Alberto van Klaveren.

"Aici, în Europa, este greu de imaginat, dar, în America Latină, Rusia este prezentată ca stat paşnic care a fost agresat de NATO. Eu aş spune că, prin politica sa agresivă, Rusia continuă o linie colonialistă, este un imperiu colonial", a declarat, la rândul său, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici