Liderii vest-africani se întâlnesc după lovitura de stat din Niger; avertismentul juntei

Liderii militari nigerieni au avertizat împotriva oricărei intervenţii armate în ţară, în timp ce liderii vest-africani se vor reuni duminică în capitala Nigeriei pentru un summit de urgenţă în care vor decide asupra unor acţiuni de presiune asupra armatei pentru a restabili ordinea constituţională.

4427 afișări
Imaginea articolului Liderii vest-africani se întâlnesc după lovitura de stat din Niger; avertismentul juntei

Liderii vest-africani se întâlnesc după lovitura de stat din Niger; avertismentul juntei

Şefii de stat ai Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), formată din 15 membri, şi ai Uniunii Economice şi Monetare a Africii de Vest, formată din opt membri, ar putea suspenda Nigerul din instituţiile sale, ar putea întrerupe accesul ţării la banca centrală regională şi la piaţa financiară şi ar putea închide graniţele, după lovitura de stat, relatează Reuters.

Vecinul estic al Nigerului, Ciadul, care nu este membru al ambelor organizaţii regionale, a fost invitat la summitul ECOWAS, se arată într-o declaraţie a biroului preşedintelui ciadian, transmisă sâmbătă.

Niger este una dintre cele mai sărace ţări din lume, primind aproape 2 miliarde de dolari pe an în asistenţă oficială pentru dezvoltare, potrivit Băncii Mondiale. De asemenea, este un partener de securitate al fostei puteri coloniale Franţa şi al Statelor Unite, care îl folosesc ca bază pentru a lupta împotriva insurgenţei islamiste în regiunea Sahel din Africa de Vest şi Centrală.

Liderii vest-africani ar putea, de asemenea, pentru prima dată, să ia în considerare o intervenţie militară pentru a-l restaura pe preşedintele Mohamed Bazoum, care a fost înlăturat când generalul Abdourahamane Tiani a fost declarat vineri noul şef al statului.

Înaintea summitului de duminică, liderii militari din Niger au avertizat sâmbătă seara, într-o declaraţie citită la televiziunea naţională din Niger, împotriva oricărei intervenţii militare.

„Obiectivul reuniunii (CEDEAO) este de a aproba un plan de agresiune împotriva Nigerului printr-o intervenţie militară iminentă la Niamey, în colaborare cu alte ţări africane care nu sunt membre ale CEDEAO şi cu anumite ţări occidentale”, a declarat purtătorul de cuvânt al juntei, colonelul Amadou Abdramane.

„Dorim să reamintim încă o dată ECOWAS sau oricărui alt aventurier, hotărârea noastră fermă de a ne apăra patria”, a spus el.

Sâmbătă seară, junta a emis o a doua declaraţie prin care invita cetăţenii din capitală să iasă în stradă începând cu ora locală 7.00 pentru a protesta împotriva ECOWAS şi pentru a-şi arăta sprijinul pentru noii lideri militari.

Lovitura de stat militară din Niger a fost condamnată de către vecinii şi partenerii săi internaţionali, care au refuzat să recunoască noii lideri şi au cerut ca Bazoum să fie readus la putere.

Nu se mai aude nimic despre Bazoum de joi dimineaţă, când a fost închis în palatul prezidenţial, deşi Uniunea Europeană, Franţa şi alte ţări afirmă că îl recunosc în continuare ca preşedinte legitim.

Uniunea Europeană şi Franţa au tăiat sprijinul financiar acordat Nigerului, iar Statele Unite au ameninţat că vor face acelaşi lucru.

După o reuniune de urgenţă care a avut loc vineri, Uniunea Africană a emis o declaraţie în care a cerut ca militarii să se întoarcă în cazărmi şi să restabilească ordinea constituţională în termen de 15 zile. Aceasta nu a precizat ce se va întâmpla după aceea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici