Liderul neonazist din Parlamentul grec: Auschwitz, ce Auschwitz? Nu au existat camere de gazare, este o minciună!

Liderul partidului grec neonazist Chryssi Avghi, propulsat în Parlament după scrutinul de la 6 mai, a negat existenţa camerelor de gazare naziste în timpul unui interviu televizat, atrăgându-şi criticile Guvernului într-o ţară în care negaţionismul nu este pedepsit.

3135 afișări
Imaginea articolului Liderul neonazist din Parlamentul grec: Auschwitz, ce Auschwitz? Nu au existat camere de gazare, este o minciună!

Liderul neonazist din Parlamentul grec: Auschwitz, ce Auschwitz? Nu au existat camere de gazare, este o minciună! (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Auschwitz, ce Auschwitz? Nu am fost acolo. Ce s-a întâmplat acolo? Aţi fost acolo?", a spus Nikos Mihaloliakos, potrivit unei înregistrări video de la emisiunea difuzată duminică seara de postul privat Mega.

"Nu au existat nici cuptoare, nici camere de gazare, este o minciună", a adăugat el. Acesta a mai afirmat că a "citit multe cărţi care pun la îndoială numărul de şase milioane de evrei" exterminaţi de nazişti.

Aceasta este prima dată de la succesul său electoral când Mihaloliakos face public declaraţii negaţioniste. Chryssi Avghi a obţinut 6,9 la sută din voturi (21 de deputaţi) mizând pe furia grecilor în faţa austerităţii şi reflexele lor xenofobe.

Liderul partidului a reiterat de asemenea că îl consideră pe Hitler "o mare personalitate istorică din secolul XX".

Purtătorul de cuvânt al Guvernului în exerciţiu, Pantelis Kapsis, a "condamnat în maniera cea mai categorică" aceste afirmaţii "care deformează istoria şi constituie o atingere brutală a memoriei milioanelor de victime ale Holocaustului".

Kapsis a amintit că printre victime figurează "zeci de mii de greci evrei", într-o referire oficială rară la soarta unei comunităţi a cărei exterminare în proporţie de peste 95 la sută de către nazişti este evocată doar de puţin timp de manualele de istorie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici