Liderul talibanilor pakistanezi a murit duminică, afirmă un comandant taliban

Liderul talibanilor pakistanezi, Baitullah Mehsud, a murit duminică, 23 august, după ce a fost rănit la începutul lunii de un tir de rachetă american, a anunţat marţi un comandant taliban, Hakimullah Mehsud, care s-a proclamat succesorul său.

17 afișări
Imaginea articolului Liderul talibanilor pakistanezi a murit duminică, afirmă un comandant taliban

Hakimullah Mehsud, unul dintre principalii colaboratori ai lui Baitullah Mehsud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Baitullah Mehsud a fost rănit în atacul unui avion fără pilot şi a murit duminică după-amiază", a afirmat Hakimullah Mehsud, unul dintre principalii colaboratori ai lui Baitullah Mehsud.

O rachetă lansată de un avion american fără pilot a lovit la 5 august reşedinţa socrului lui Baitullah Mehsud, iar oficiali americani şi pakistanezi au declarat de atunci că liderul Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), mişcarea talibanilor din Pakistan, a murit probabil în urma acelui tir.

Reprezentanţii talibanilor au dezminţit până în prezent decesul liderului lor.

"A rămas inconştient după ce a fost grav rănit în atacul unui avion fără pilot şi a murit duminică. Acum, shura (adunare tradiţională a vârstnicilor-n.r.) m-a desemnat în unanimitate ca nou emir al Tehreek-e-Taliban", a declarat Hakimullah Mehsud.

Potrivit unor oficiali şi analişti pakistanezi, problema succesiunii lui Baitullah Mehsud a suscitat dispute între comandanţii talibani rivali, care au dus la confruntări armate.

După atacul de la 5 august, cel puţin trei comandanţi îşi disputau conducerea TTP: Faqih Mohammad, Hakimullah Mehsud şi Wali ur-Rehman.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici