Liderul talibanilor pakistanezi Baitullah Mehsud ar fi fost ucis

Liderul talibanilor pakistanezi Baitullah Mehsud a fost, probabil, ucis în cursul unui atac american, a anunţat, joi, un oficial american care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

20 afișări
Imaginea articolului Liderul talibanilor pakistanezi Baitullah Mehsud ar fi fost ucis

Liderul talibanilor pakistanezi Baitullah Mehsud ar fi fost ucis (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Avem motive să credem că Mehsud este mort, însă deocamdată acest lucru nu poate fi confirmat în totalitate", a declarat oficialul citat.

Şi autorităţile pakistaneze deţin "informaţii" care atestă moartea principalului lider taliban al ţării, Baitullah Mehsud, dar la acest stadiu nu pot confirma că este mort, a declarat presei, vineri dimineaţa, ministrul de Interne, Rehman Malik.

"Da, informaţii care susţin că a murit ne-au parvenit" din zonele tribale de nord-vest, a declarat oficialul, ale cărui afirmaţii au fost difuzate pe postul privat de televiziune Geo.

"Vestea bună este că această informaţie provine de la gruparea sa", a adăugat el. "Însă nu pot confirma" această informaţie "atât timp cât nu deţin dovezi solide", a subliniat ministrul de Interne.

Dacă va fi confirmat, decesul lui Baitullah Mehsud va reprezenta o victorie pentru Washington, care oferise o recompensă de cinci milioane de dolari pentru capturarea sa viu sau mort, în timp ce Islamabadul promisese 615.000 de dolari.

Liderul taliban este acuzat că ar fi responsabil de majoritatea atentatelor sinucigaşe care afectează această ţară din iulie 2007 (aproximativ 2.000 de morţi).

În ultimele luni, americanii au bombardat în mod regulat Waziristanul de Sud, bastion al Mişcării talibanilor din Pakistan (TTP) a lui Mehsud, pe care îl consideră un element-cheie al reţelei teroriste al-Qaida în aceste regiuni semi-autonome.

A doua soţie a liderului taliban a fost ucisă de un tir de rachetă american, miercuri dimineaţa, în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului. Potrivit unui responsabil pakistanez, care nu a putut preciza dacă Mehsud se afla la faţa locului în momentul atacului, lovitura l-a vizat pe acesta din urmă.

Canalul american de televiziune ABC, citând responsabili americani care au dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat că nu există probe concrete, ci doar "indicii" care atestă moartea lui Mehsud.

Oficialii speră să poată realiza teste de ADN, potrivit postului de televiziune.

În vârstă de aproximativ 35 de ani, Mehsud este fiul unui pastor musulman sunnit. După ce a fost educat într-o şcoală religioasă, a plecat în Afganistan la mijlocul anilor '90 pentru a lupta alături de talibani în războiul civil.

Până la revenirea sa în ţară, talibanii din Waziristanul de Sud erau conduşi de fostul prizonier de la Guantanamo Abdullah Mehsud. Acesta a murit în iulie 2007 în timpul unui atac armat.

Deşi aproape necunoscut la acea vreme, Baitullah Mehsud îşi ocupă rapid locul şi înfiinţează o reţea federaţionistă, TTP.

Simultan cu semnarea unor acorduri de pace cu Guvernul, el deschide tabere de antrenament pentru recruţi şi îşi extinde influenţa în regiune.

În vara lui 2007, armata ia cu asalt Moscheea Roşie de la Islamabad, devenită un centru islamist radical. Islamiştii răspund prin lansarea unui val de atentate soldate cu moartea a aproape 2.000 de persoane în decurs de doi ani.

Guvernul a atribuit 80 la sută dintre acestea TTP, printre care şi cel care s-a soldat cu moartea fostului premier pakistanez Benazir Bhutto, în decembrie 2007. TTP însuşi a revendicat numeroase atacuri dintre cele mai violente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici