Lipsa alimentelor provoacă violenţe în Coreea de Nord

Mai mulţi nord-coreeni înfometaţi au atacat agenţi de securitate din această ţară comunistă, una dintre cele mai sărace din lume, victimă a penuriilor alimentare cronice, au relatat, marţi, mai multe mijloace de informare în masă nord-coreene.

18 afișări
Imaginea articolului Lipsa alimentelor provoacă violenţe în Coreea de Nord

Lipsa alimentelor provoacă violenţe în Coreea de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Revoltele au luat amploare după brusca reevaluare a monedei nord-coreene (won) în noiembrie 2009, o măsură care viza să dea o lovitură tranzacţiilor de pe piaţa neagră, dar care în schimb a generat creşterea preţurilor.

Decizia i-a luat prin surprindere pe locuitori şi a generat o agravare a penuriilor alimentare, potrivit cotidianului de ştiri online Daily NK, ostil regimului nord-coreean.

"Comercianţii şi locuitorii şi-au pierdut bunurile din cauza reevaluării", asigură publicaţia electronică.

"Prin urmare, oamenii se răzbună pe agenţii de securitate deoarece se simt disperaţi şi au sentimentul că, indiferent ce ar face, vor muri", afirmă o sursă anonimă citată de cotidian.

Potrivit Daily NK, luni a avut loc un incident, "când un anumit număr" de persoane au agresat o patrulă de agenţi în pieţele din Pyongsung, în provincia Pyongan-Sud.

Cotidianul electronic nu prezintă detalii cu privire la eventuale victime.

Publicaţia JoongAng Daily a afirmat că directorul serviciilor secrete sud-coreene (NIS) a semnalat, săptămâna trecută, în faţa deputaţilor, revolte cauzate de această reevaluare monetară.

"Măsura a provocat revolte în anumite zone (...). Dar Guvernul nord-coreean pare să deţină controlul", a afirmat Won Sei-Hoon, citat de cotidian.

La rândul ei, agenţia Yonhap, citând mai mulţi comercianţi de la frontiera dintre China şi Coreea de Nord, a relatat că mai multe persoane au murit de foame.

Sute de mii de nord-coreeni au murit în timpul foametei de proporţii din anii '90, din cauza calamităţilor naturale şi a insecurităţii economice a regimului.

De atunci, Coreea de Nord a contat în mare măsură pe ajutorul internaţional pentru a-şi hrăni populaţia, dar fluxurile sunt întrerupte în mod regulat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici