Lituania va semna luni un acord cu SUA privind eliminarea regimului de vize

Lituania va semna luni un acord bilateral cu Statele Unite privind eliminarea regimului de vize, în ceea ce constituie un afront adus eforturilor Uniunii Europene de a adopta o poziţie comună pe această temă.

14 afișări
Imaginea articolului Lituania va semna luni un acord cu SUA privind eliminarea regimului de vize

Lituania va semna luni un acord cu SUA privind eliminarea regimului de vize

"Acordul va fi semnat luni la Washington", a declarat Lina Gumberviciute, director al departamentului pentru relaţia cu Statele Unite din cadrul Ministerului lituanian de Externe.

Lituania a decis să urmeze exemplul celorlalte două ţări baltice, Estonia şi Letonia, care au semnat un acord similar miercuri. Cele trei foste republici sovietice, mult timp private de libertatea de a călători fără vize, au profitat de breşa creată de Cehia, la 26 februarie.

Anunţul Lituaniei a intervenit în momentul în care o reuniune pe această temă avea loc în Slovenia, între oficiali americani şi europeni.

Uniunea Europeană cere un acord global privind eliminarea vizelor pentru toţi cei 495 de milioane de locuitori ai săi. Statele Unite au respins însă această cerere.

În prezent, cele mai bogate 15 ţări sunt scutite de vize, însă alte 12 ţări, majoritatea foste comuniste, au în continuare un regim de vize cu Statele Unite. Principalul motiv invocat de Washington este riscul privind imigraţia ilegală.

Comisia Europeană negociază, fără succes, de mai mulţi ani, ridicarea acestei măsuri discriminatorii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici