LIVE VIDEO | URAGANUL IRMA, cel mai mare din istorie, a făcut prăpăd în Florida: cel puţin 3 oameni au murit/ Statul va avea nevoie de cel mai scump program de ajutor din ISTORIA Statelor Unite

Autorităţile americane din Florida şi Georgia au emis sâmbătă ordine de evacuare pentru 6,5 milioane de locuitori, în cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria SUA, din cauza uraganului Irma. În acest stat locuiesc 35.000 de români. În urma furtunii, statul Florida va avea nevoie de cel mai scump ”pachet de ajutor” din istoria Statelor Unite

63105 afișări
Imaginea articolului LIVE VIDEO | URAGANUL IRMA, cel mai mare din istorie, a făcut prăpăd în Florida: cel puţin 3 oameni au murit/ Statul va avea nevoie de cel mai scump program de ajutor din ISTORIA Statelor Unite

LIVE VIDEO | URAGANUL IRMA, cel mai mare din istorie, traversează Florida: În Miami, "străzile s-au transformat în râuri" / 6,5 milioane de persoane au primit ordin de evacuare/ 35.000 de români locuiesc în acest stat/

UPDATE 14:00

Rick Scott, guvernatorul statului Florida, îi îndreamnă pe locuitori să fir atenţi şi să aştepte indicaţiile autorităţilor, înainte de a se întoarce la casele lor, scrie BBC.

De asemenea, şi primarul din Jacksonville, Florida, a postat pe Twitter mesaje de avertizare pentru localnici.

UPDATE 13:30 

O dronă a surprins imaginea reală a dezastrului. Totodată, chiar dacă intensitatea uraganului s-a domolit, guvernatorul statului Florida avertizează că vântul reprezintă ”un pericol la adresa vieţii locuitorilor”.

UPDATE 13:26 

Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma uraganului Irma

  • Un ofiţer de poliţie care lucra la un adăpost a fost ucis în urma unui accident rutier, după ce maşina pe care o conducea s-a ciocnit de un alt vehicul. Şi cel de-al doilea şofer a murit
  • O persoană a murit într-un accident de maşină în Orange County
  • Un bărbat a murit, sâmbătă, când camionul său a lovit un copac, potrivit unui reprezentant al poliţiei, care a adăugat că nu se ştie dacă accidentul a fost legat de vremea rea sau nu

UPDATE 11:35

Daunele provocate de uraganele Irma şi Harvey depăşesc ”dezastrul provicat de Katrina”

Bronek Masojada, director executiv al grupului Hiscox Insurance, a declarat pentru BBC că impactul uraganelor Irma şi Harvey depăşeşte, în mod cumulativ, costul prejudiciul cauzat de Katrina în 2005.

Uraganul Katrina a devastat New Orleans şi este considerat ca fiind cel mai scump fenomen de acest tip din istoria asigurărilor în lume, costând aproximativ 200 de miliarde de lire sterline.

Masojada spune că în ultimii ani a existat o "variabilitate mare" a numărului de uragane, adesea "mai intense".

"Nu vindem poliţe de asigurare pentru un deceniu, ci doar pentru un an, pentru a ne putea adapta pe masură ce apar noi informaţii şi noi studii".

Masojada spune că, în Florida, codurile de construcţie sunt deosebit de importante pentru că le arată asiguratorilor când a fost construită o casă sau o clădire, oferind o perspectivă mai bună cu privire la probabilitatea ca aceasta să fie lovită de un uragan.

UPDATE 11:20 

Florida va avea nevoie de cel mai scump ”pachet de ajutor” din istoria Statelor Unite

Debbie Wasserman Schultz, membru al Congresului american din partea statului Florida, a declarat pentru BBC că autorităţile vor avea nevoie de cel mai scump program de ajutor din istoria Statelor Unite, pentru reconstrucţiile de după uragan

"Aceasta este cea mai importantă furtună care a lovit Statele Unite în vremurile moderne. Ceea ce este foarte serios este faptul că ea loveste practic întregul stat, mai multe zone metropolitane majore fiind avariante şi vom avea nevoie de o sumă impresionantă pentru reparaţii, cum nu a văzut niciodată".

Ea a spus că Congresul - care a aprobat recent un pachet de ajutor de 15 miliarde de dolari pentru victimele uraganului Harvey din Texas - ar trebui acum să aloce o sumă şi mai mare pentru Florida "deoarece această recuperare va fi cea mai scumpă din istorie “.

UPDATE 10:41

Posibile victime în Florida Keys

Partea centrală şi partea superioară a Florida Keys - unde rafalele de vând au fost şi de 200 km/h - sunt puternic lovite de uragan, potrivit The Miami Herald.

În Monroe, autorităţile au anunţat că s-ar putea confrunta cu victime, întreaga situaţie fiind descrisă drept o "criză umanitară".

UPDATE 09:48

Turiştii britanici din Cuba se plâng că au fost "abandonaţi" de autorităţile de la Londra

Sute de turişti britanici din Varadero, Cuba, au fost uşuraţi să scape de furtună, dar sunt iritaţi că, spre deosebire de alte ţări, guvernul britanic şi companiile de turism au redus evacuările şi i-au abandonat efectiv. Un corespondent al BBC din Varadero afirmă că oraşul staţiune a scăpat de forţa distrugătoare a uraganului.

UPDATE 09:35 

Grafic BBC despre cum sunt clasate uraganele

Sursă: BBC

UPDATE 09:26 

Uraganul Irma şi-a pierdut din intrensitate, fiind clasat drept un uragan de categoria 1. Oamenii din Miami încearcă să se odihnească după zilele pline de tensiune, a declarat Pascal Fletcher, editorul BBC din Miami. Vântul nu mai bate cu aceeaşi putere, deşi zone mari ale oraşului rămân în întuneric. Acesta a spus că luni, locuitorii zonelor afectate se vor întoarce la casele lor, pentru a vedea cât de mari sunt pagubele.

În timp ce vântul s-a domolit, o mare parte din nordul oraşului Miami este lipsită de electricitate din cauza deteriorării transformatoarelor, a declarat Richard Rand de la North Miami Beach Police pentru BBC. El a anunţat că ofiţerii săi patrulează străzile pentru a ajuta posibilele victime ale furtunii.

IMAGINILE DEZASTRULUI - URAGANUL IRMA

UPDATE 08:44 

Rafalele de vânt ajung şi la 160 km/h, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane, care citează şi un observator privat din Clearwater Beach care a măsurat rafale de vânt de 154km/h.

UPDATE 08:15 

Imagini filmate de românii aflaţi în Statele Unite, cu uraganul Irma care se dezlănţuie

UPDATE 08:02

NBC 6 scrie că au avut loc mai multe arestări în Fort Lauderdale şi în Miami, după ce zeci de tineri au încercat să profite de pe urma uraganului şi au intrat să fure din case, magazine şi instituţii. Un băiat de 17 ani a fost împuşcat, fără a îi fi pusă în pericol viaţa.

”Staţi acasă şi aveţi grijă de cei dragi. Fiţi mulţumiţi că sunteţi în siguranţă”, a fost unul din răspunsurile autorităţilor, care atrag atenţia că nu merită să intri în închisoare pentru o pereche de tenişi.

UPDATE 07:22

Centrul naţional meteorologic a emis o avertizare de tornadă, în Florida şi Georgia. De asemenea, Centrul Naţional de Uragane prevede că luni,  Irma va deveni o furtună tropicală de-a lungul "părţii de nord a Floridei sau a sudului statului Georgia”.

UPDATE 05:29

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a afirmat, luni, că uraganul Irma este un mare dezastru, exact în momentul în care Irma lovea Florida, adăugând că îşi doreşte să se deplaseze în acest stat pentru a discuta cu autorităţile locale

”Vestea proastă este că acesta este un mare monstru. În acest moment, sunt îngrijorat pentru vieţile oamenilor, nu de costuri. Sper că nu sunt foarte mulţi oameni în calea uraganului”, a declarat preşedintele SUA.

Din cauza uraganului, au fost amânate toate voturile ce trebuiau să aibă loc luni în Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA.

”Cred că partea grea abia acum începe”, a adăugat preşedintele american, care a aprobat cu câteva ore mai devreme o cerere pentru oferirea ajutorului federal către Florida şi către celelalte state afectate. Trump a precizat că va efectua foarte curând o vizită în Florida.

UPDATE 00:47

Uraganul Irma, ce a provocat deja trei decese pe teritoriul Statelor Unite, şi-a pierdut din intesitate, fiind trecut în clasa uraganelor de categoria a doua, însă autorităţile avertizează că pericolul nu a trecut, dat fiind că Irma are rafale de vânt de peste 170 de km/h, relatează CNN.

Preşedintele Donald Trump a aprobat trimiterea de ajutoare federale suplimentare către statul Florida pentru a ajuta autorităţile locale în eforturile de combatere a pagubelor provocate de uragan. Acest program de asistenţă include granturi pentru reparaţiile locuinţelor distruse sau pentru asigurarea adăposturilor temporare, dar acoperă şi pierderile bunurilor neasigurate.

UPDATE 22:39

Valul catastrofic este iminent pentru zona Naples, scrie CNN.

The National Weather Service a emis avertizare meteo de inundaţii pentru Marco Island, Naples şi alte regiuni din sud-vestul Floridei. 

O a doua macara s-a prăbuşit în Miami, din cauza furtunii. Autorităţile sunt îngrijorate pentru că nu au apucat să le demonteze şi transmit oamenilor să stea departe de ferestre.

UPDATE 21:40

Peste 1,69 milioane de clienţi au rămas fără curent electric, în 31 de districte din Florida, potrivit Florida Power and Light.

Mai mult de 750.000 de clienţi sunt numai în Miami-Dade.

UPDATE 21:00

Va fi probabil cea mai costisitoare furtună din SUA, spun analiştii economici de la Abc News. Potrivit estimărilor, va costa undeva la 200 de miliarde de dolari. 8 milioane de proprietăţi sunt în pericol. De asemenea, livezile şi tot ce ţine de agricultură. De aici sunt livrate foarte multe portocale, de exemplu. Unul dintre cele mai mari porturi din State se află în Florida şi a fost închis. Să nu uităm de carburanţi. Implicaţiile economice vorfi uriaşe şi se vor vedea în PIB-ul SUA.

UPDATE 20:56

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence: Aceasta este o furtună de  "proporţii epice"

Mike Pence mai spune că preşedintele Trump monitorizează uraganul Irma şi efectele sale, adăugând că preşedintele a direcţionat toate resursele necesare pentru a ajuta. 

Primarul Bob Buckhorn, Tampa: "Suntem pe cale de a vedea cum arată iadul"

Se aşteaptă ca Irma să rămână în categoria 3 de uragane când va lovi Tampa în această noapte, iar aşa ceva nu s-a mai întâmplat de decenii.  

Ochiul Irmei se va îndrepta spre Tampa Bay în jur de 11 p.m. ora locală, spune Chad Myers, de la CNN.

"Vor fi şase ore de iad", spune şi Myers.

UPDATE 20:50

Poliţiştii din Palm Beach au arestat 43 de persoane pentru că au încălcat restricţiile din planul de urgenţă activat de autorităţi. În anumite oraşe, au fost impuse restricţii locuitorilor, de a părăsi locuinţele sau adăposturile, altfel putând ajunge la închisoare. Citiţi mai jos în text mai multe informaţii despre acest plan.  

UPDATE 20:30

Parcul Busch Gardens din Tampa a început sa-şi mute animalele în adăposturi, înainte ca furtuna să lovească oraşul. 

"Pentru a asigura siguranţa celor 12.000 de animale care îşi au casa în Busch Gardens, a fost activat planul de urgenţă care presupune mutarea animalelor către locaţii sigure, dar şi a unei echipe de specialişti care să fie lângă ele", se arată într-un comunicat. 

UPDATE 20:00

Primarul Philip Levine din Miami Beach spune că oraşul este într-o stare bună, doar în centrul Miami înregistrându-se inundaţii mari. 

Meteorologii prognozează o uşoară schimbare a traseului furtunii, avertizând că oraşul St. Petersburg ar putea fi lovit în plin, faţă de Tampa cum era iniţial anunţat.

UPDATE 19:00

Cel puţin trei oameni au murit în Florida, din cauza furtunii, potrivit ABC News.

Miami-Dade Police Department a anunţat pe Twitter că poliţiştii sunt blocaţi în secţii şi nu pot ieşi pe străzi pentru a răspunde serviciilor ce li se cer, avertizând astfel cetăţenii: "NU vă aventuraţi afară!"

UPDATE 17:30

Apa îţi ajunge până la talie, spun locuitorii din Miami. Furtuna a inundat o parte din centrul oraşului. Oamenii declară că pur şi simplu "străzile s-au transformat în râuri".

În unele zone din Miami, rezidenţii au primit ordin de evacuare, deoarece oficiaii se temeau de astfel de inundaţii. 

 

 

 

UPDATE 16:30

Trei zone de pe coasta de vest a Floridei au activat un plan de restricţii în situaţii de urgenţă. Oamenii care ies pe stradă între anumite ore, când este interzis, vor fi arestaţi.

Tampa: Oficialii au adoptat regimul de restricţii ce va fi activat de la ora 6. pm, ora Floridei. Primarul din Tampa, Bob Buckhorn, spune că din acest moment poliţia are dreptul să aresteze orice persoană care se află pe stradă după ora anunţată.

St. Petersburg: Şi aici autorităţile au activat planul. Acesta va intra în vigoare de la ora 5 pm, iar restricţiile vor fi valabile până ce va trece pericolul furtunii.

Manatee County: Şeriful districtului a anunţat 24 de ore de restricţii, de la 3 pm azi până la 3 am mâine, rezidenţii trebuie să stea în casă ori în adăpost, sub nicio formă pe stradă.

UPDATE 16:00

Peste un milion de persoane din Florida au rămas fără energie electrică.

Vânturi la fel de puternice precum forţa Irmei afectează deja insulele aflate la sud de Florida, uraganul urmând a atinge partea continentală în câteva ore.

Nivelul apelor s-a ridicat pe coasta SUA, unde este aşteptată apariţia imensei furtuni.

"Traseul" uraganului va fi de-a lungul coastei de vest a Floridei, Naples, Fort Myers, apoi Tampa.

Macaralele din Miami creează o mare îngrijorare, pentru că nu s-a reuşit îndepărtarea lor. Una dintre ele s-a şi rupt deja, chiar în centrul oraşului. Autorităţile avertizează locuitorii care stau în zone cu macarale să nu se apropie de ferestre.

Irma este cea mai puternică furtună din Florida Keys din ultimii 57 de ani.

UPDATE 15:56

"Ochiul" uraganului Irma a ajuns în Florida Keys, extremitatea sudică a Floridei, cu o forţă catastrofală, scrie CNN.

E din ce în ce mai rău, spune John Hines, care a refuzat să-şi părăsească locuinţa, în ciuda ordinului de evacuare dat de autorităţi. 

Peste 423.000 de locuinţe au rămas fără curent electric. Cele mai multe, în districtul Monroe şi în Miami-Dade.

Peste 72.000 de oameni s-au mutat în 390 de adăposturi, a anunţat guvernatorul Floridei.

Locuitorii Floridei îi solicită lui Trump să găzduiască victimele uraganului în reşedinţa Mar-a-Lago

UPDATE ora 13.30: "Iată că a venit... Irma e aici", a transmis Bill Weir, jurnalist CNN aflat în Key Largo, Florida. Într-o altă scurtă transmisie, acesta spune că peste tot se pot vedea crengi rupte aduse de vânt şi nuci de cocos. Forţa furtunii care se apropie creşte de la un minut la altul.

 

 

 

 

UPDATE ora 12.50: Irma este la aproape 65 de kilometri SSE de insula Key West (Florida), iar viteza vântului este de 210 km/h, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA.

UPDATE ora 11.00: Mii de persoane aflate la ţărm au rămas fără electricitate. Aproximativ 50.000 de oameni se află în adăposturi din statul Florida. Presa americană a susţinut însă că adăposturile au atins repede numărul maxim de persoane, iar multora le-a fost apoi refuzată primirea.

UPDATE ora 10.00: Uraganul Irma a fost avansat din nou la categoria 4 în timp ce se apropie de Florida Keys, un lanţ de mic insule din sudul Floridei, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA. 

UPDATE ora 9.00: Pe măsură ce uraganul Irma a început să biciuiască Florida Keys, vântul s-a menţinut la o viteză de 190 km/h. Potrivit Centrulului Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA, mişcarea de înaintare a uraganului a scăzut la 10 km/h, pe măsură ce furtuna s-a lovit de pe coasta Cubei. Analiştii susţin că Irma ar putea creşte în continuare în intensitate, dar nu au dat o prognoză oficială. 

 

 

Compania de electricitate din Florida a anunţat că este pregătită de intervenţii, pentru a face faţă celui mai mare uragan din istorie, cu peste 16.000 de angajaţi.

UPDATE ora 7.00: Rafalele de vânt apropiate forţei uraganului se fac deja simţite în sudul statului Florida, în timp ce Irma urmează să lovească continentul în orele următoare. Pe coastă, nivelul apei se ridică deja, fiind asteptată o creştere în intensitate a furtunii. Uraganul va începe însă să se deplasează deasupra statului Florida duminică după-amiază. 

"Furtuna e aici. Uraganul Irma ne loveşte deja statul. Sud-estul Floridei se confruntă deja cu rafele de vânt demne de o furtună tropicală şi aproape 25.000 de oameni au rămas fără electricitate", a anunţat Rick Scott, guvernatorul statului Florida.

"Este ultima şansă să luaţi decizia cea mai bună. Evacuările sunt în desfăşurare pe tot cuprinsul statului. Peste 6,5 milioane de locuitori ai Floridei au primit ordin de evacuare. Nu vă puneţi vieţile în pericol, nici pe ale voastre, nici pe cele ale membrilor familiilor voastre! Fac apel către toată lumea să îşi verifice vecinii, rudele şi prietenii. Dacă ştiţi pe cineva că nu evacuează, deşi ar trebui, vă rog să luaţi legătura cu ei şi să vă asiguraţi că vor pleca acum", a mai spus guvernatorul Floridei.

Deşi Miami nu se află în calea uraganului, metropola se va confruntă cu vânt sălbatic şi valuri gigantice. În oraşele Miami Beach şi Broward, au fost impus restricţii de circulaţie începând de vineri seara.

Adăposturile din Miami sunt arhipline. Compania de electricitate din Florida estimează că remedierea avariilor pe care le va produce uraganul va dura săptămâni.

Guvernatorul Floridei, Rick Scott, a făcut apel la locuitorii care au primit ordine de evacuare să plece imediat. Dacă aţi primit ordin de evacuare, trebuie să plecaţi acum. Nu aşteptaţi. Evacuaţi. Nu la noapte, nu într-o oră. Plecaţi chiar acum”, a spus Rick Scott. 

Dar nu toţi americani au fost convinşi. Mulţi au ales să rămână, din diverse motive. Peggy Monahan are o fermă de animale şi spune că nu vrea să plece, să lase totul în urmă: Avem nevoie de rugăciunile tuturor, afirmă aceasta, potrivit CNN.

Uraganul Irma a ajuns deasupra arhipelagului Camaguey din Cuba la ora 03.00 GMT sâmbătă, cu rafale de peste 260 de kilometri pe oră, potrivit Centrului naţional american pentru uragane (NHC).

Deşi fusese retrogradat în categoria , uraganul a atins din nou nivelul 5, cel mai ridicat, în momentul în care a lovit Cuba, în noaptea de vineri spre sâmbătă

Referindu-se la Uraganul Andrew, care a distrus sudul Floridei în 1992, Brock Long, director al Agenţiei americane de gestionare a situaţiilor de urgenţă (FEMA), a explicat: "Era un uragan de categoria 5 dar foarte, foarte mic, compact, în comparaţie cu ceea ce vedem că se întâmplă în cazul uraganului Irma".

Furtuna a provocat alunecări de teren în Arhipelagul Camaguey. Insulele Bahamas au fost însă scutite de prezenţa puternicului uragan.

O avertizare de uragan a fost emisă pentru provinciile Camaguey, Ciego de Avila, Sancti Spiritus, Villa Clara şi Matanzas. Unele comunităţi au rămas fără energie electrică, comunicarea între oraşe devenind din ce în ce mai dificilă.

Trump avertizează populaţia din Florida: Irma este o furtună cu un potenţial distructiv absolut nemaivăzut/ Agenţia federală pentru Situaţii de Urgenţă: Uraganul va devasta sud-estul Statelor Unite

Uraganul Irma a urcat la categoria 5, cea mai ridicată pe scara Saffir–Simpson, a produs rafale de vânt de până la 295 km/h, devastând mai multe insule din Marea Caraibilor şi cauzând peste 20 de decese.

Între timp, meteorologii au ajustat parcursul potenţial al uraganului, cu impact mai mare spre coasta de vest a Floridei, departe de zona metropolitană Miami - unde locuiesc 6 milioane de oameni -, ceea ce înseamnă "o furtună mai puţin letală şi mai puţin costisitoare", a declarat cercetătorul Brian McNoldy, de la Universitatea din Miami.

Uraganul Irma este aşteptat să lovească Florida duminică dimineaţa. Peste un sfert din populaţia statului a primit ordin de evacuare, iar alte 540.000 de persoane trebuie să părăsească zona de coastă a statului Georgia.

Autorităţile au deschis sute de adăposturi pentru persoanele care nu vor să plece din zonă. Mai multe hoteluri s-au umplut cu cetăţeni americani evacuaţi.

ONU estimează că până la 37 de milioane de persoane vor fi afectate de Uraganul Irma. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat stare de urgenţă în Florida, Puerto Rico şi Insulele Virgine americane, iar autorităţile din Bahamas au decis să evacueze şase insule din sudul arhipelagului.

MAE avertizează cei 35.000 de români din Florida, asupra impactului uraganului Irma. Numerele de telefon puse la dispoziţie

 

UPDATE ora 11.00: Mii de persoane aflate la ţărm au rămas fără electricitate. Aproximativ 50.000 de oameni se află în adăposturi din statul Florida. Presa americană a susţinut însă că adăposturile au atins repede numărul maxim de persoane, iar multora le-a fost apoi refuzată primirea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici