Cursa finală pentru 10 Downing Street   Liz Truss vrea să interzică TIK-TOK în Marea Britanie. Rishi Sunak: „China este cea mai mare ameninţare la adresa Marii Britanii în acest secol”, deşi anul trecut declara că îşi dorea o relaţie matură şi echilibrată cu Beijing

Beijingul i-a îndemnat pe candidaţii Rishi Sunak şi Liz Truss să se abţină de la „exagerarea aşa-numitei ameninţări chineze””, pe măsură ce relaţiile externe cu gigantul economic asiatic devin o problemă cheie de dezbatere în cursa pentru funcţia de premier al Marii Britanii.

3724 afișări
Imaginea articolului Liz Truss vrea să interzică TIK-TOK în Marea Britanie. Rishi Sunak: „China este cea mai mare ameninţare la adresa Marii Britanii în acest secol”, deşi anul trecut declara că îşi dorea o relaţie matură şi echilibrată cu Beijing

Hepta

CNN transmite că atât fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak, cât şi rivalul său, secretarul de Externe Liz Truss, au vorbit despre regimul de la Beijing în termeni duri, ambii considerând că Regatul Unit trebuie să îşi apere valorile împotriva influenţei Chinei.

„Vreau să le clarific anumitor politicieni britanici că a face remarci iresponsabile despre China, inclusiv exagerarea aşa-numitei  ameninţări  chineze nu poate duce la rezolvarea problemelor Marii Britanii”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Zhao Lijian.

Sunak a susţinut într-o declaraţie din acea zi că China şi Partidul Comunist la guvernare reprezintă „cea mai mare ameninţare la adresa Marii Britanii, securităţii şi prosperităţii lumii în acest secol”.

El a promis că va riposta împotriva Chinei dacă va fi ales, inclusiv prin închiderea institutelor Confucius finanţate de Beijing din Marea Britanie.

În 2020, reţeaua a fost desemnată ca  fiind una de spionaj de către Statele Unite, un mijloc prin care China îşi exercita influenţa asupra campusurilor studenţeşti.

Operatorii institutului au negat aceste acuzaţii, spunând că se concentrează pe studierea limbii şi culturii chineze. 

Sunak a mai spus că va construi o alianţă „în stil NATO” a „naţiunilor libere” pentru a aborda ameninţările cibernetice din China. 

 Truss, care a fost văzut în Partidul Conservator ca un şoim chinez, a încercat să desconsidere poziţia lui Sunak privind China ca o inversare, arătând luni că el a avut  „dorinţa de a întreţine relaţii economice mai strânse cu China” pe vremea când conducea Trezoreria.

Anul trecut, vorbind în calitate de cancelar, Sunak a cerut o „relaţie matură şi echilibrată” cu Beijingul.

În prima dezbatere între cei doi de luni, Truss a spus că Regatul Unit ar trebui să limiteze exporturile de tehnologie la „regimuri autoritare”. Ea a spus, de asemenea, că ar trebui să reprime companii precum platforma de social media TikTok, deţinută de gigantul media chinez Bytedance. 

"Nu cred că este inevitabil ca China să fie cea mai mare economie din lume. De fapt, am permis noi ca acest lucru să se întâmple", a spus Truss la dezbaterea găzduită de BBC News. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici