În ultimele săptămâni, mişcarea Hamas a început să majoreze şi să extindă impozitele, introducând o taxă de 30 la sută pe ţigări, în încercarea de a face faţă crizei socio-economice.
Fâşia Gaza, regiune unde locuiesc 1,5 milioane de persoane, este supusă unei blocade dure după ce Hamas a preluat puterea în iunie 2007.
„Presiunile impuse de forţele Hamas în Fâşia Gaza minează eforturile de rezistenţă ale poporului nostru, care deja este epuizat”, avertizează Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP).
„Creşterea presiunilor asupra concetăţenilor în acest context socio-economic mizerabil va genera probleme, iar tinerii vor tinde să emigreze. Această situaţie riscă să conducă la o explozie socială”, atrage atenţia FPEP.
Situaţia economică în Fâşia Gaza se degradează de mult timp, bunurile de consum fiind aduse prin tuneluri săpate la frontiera cu Egiptul.
Israelul nu permite decât intrarea produselor de strictă necesitate, iar Egiptul ţine frontiera închisă aproape în permanenţă şi construieşte o barieră subterană.
Chiar şi un deputat Hamas, Jamal Nassar, şi-a exprimat îngrijorarea, afirmând că Guvernul islamist se confruntă cu o criză care are legătură cu incapacitatea transferului de fonduri din străinătate.
Cu toate acestea, Guvernul condus de Hamas a reuşit până acum să plătească salariile celor aproximativ 20.000 de funcţionari. În ianuarie a adoptat un buget în valoare de 377 de milioane de euro.