Locuitorii evacuaţi de la Fukushima nu sunt primiţi în centre de cazare de teama contaminării

Locuitorii care au fugit din jurul centralei nucleare de la Fukushima nu sunt primiţi în centrele de cazare de teamă să nu contamineze alte persoane.

45 afișări
Imaginea articolului Locuitorii evacuaţi de la Fukushima nu sunt primiţi în centre de cazare de teama contaminării

Locuitorii evacuaţi de la Fukushima nu sunt primiţi în centre de cazare de teama contaminării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste persoane, care şi-au părăsit domiciile din cauza crizei de la Fukushima, au nevoie de certificate oficiale care să demonstreze că pot fi primiţi în centre de cazare.

Aparatele pentru depistarea radiaţiilor instalate la intrarea în aceste centre au devenit adevărate centre de control, deşi experţii dau asigurări că aceste persoane nu prezintă niciun risc.

"Atât timp cât nu sunt angajaţi ai centralei, oamenii de rând nu prezintă niciun risc. Oamenii sunt foarte îngrijoraţi şi, din păcate, acest lucru poate conduce la acte de discriminare", a explicat Kosuke Yamagishi, un expert medical din prefectura Fukushima.

O fetiţă de opt ani originară din Minamisoma, localitate situată la 20 de kilometri de centrala nucleară, a fost refuzată de un spital din oraşul Fukushima pentru că nu avea certificat privind radioactivitatea.

Se pare că toate persoanele care locuiau pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei trebuie să furnizeze astfel de certificate.

Episodul reaminteşte de discriminările care i-au vizat pe supravieţuitorii atacurilor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki.

Zeci de mii de persoane au fost nevoite să îşi abandoneze locuinţele situate pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei de la Fukushima. În planul de evacuare sunt alte cinci localităţi situate în afara acestui perimetru.

Kenji Sasahara, directorul unui centru de analize medicale din Minamisoma, a dat asigurări că multe persoane nu au nevoie de astfel de certificate: "Din cele peste 17.000 de persoane testate, niciuna nu prezenta niciun risc, cu excepţia a trei muncitori de la centrală".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici