Londra amână atribuirea unui contract pentru elicoptere României, din considerente electorale

Planul Guvernului britanic de a atribui un contract în valoare de 400 de milioane de lire sterline (454 milioane de euro) unei companii din România, pentru modernizarea flotei de elicoptere a Forţei Aeriene Regale, a fost amânat de teama reacţiei alegătorilor, comentează The Times în ediţia online.

367 afișări
Imaginea articolului Londra amână atribuirea unui contract pentru elicoptere României, din considerente electorale

Londra amână atribuirea unui contract pentru elicoptere României, din considerente electorale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor oficiali militari de rang înalt, Guvernul a amânat contractul din motive politice. Lucrările de modernizare a celor 33 de elicoptere de transport de tip Puma ar urma să fie efectuate în România de compania Eurocopter, dar parlamentarii laburişti sunt îngrijoraţi de reacţia alegătorilor pe fondul creşterii şomajului în Marea Britanie.

Astfel, Guvernul ar prefera alocarea contractului, cu o valoare estimată între 250 de milioane şi 400 de milioane de lire, companiei Augusta Westland în locul Eurocopter, pentru modernizarea aparatelor Sea King ale Marinei Regale, în locul celor de tip Puma. Lucrările ar urma să se desfăşoare în Yeovil, creând astfel sute de locuri de muncă.

"Decizia privind Puma este una politică. Avem nevoie de aceste aparate, dar din punct de vedere poilitic este iancceptabil să trimitem lucrări în România", a comentat un oficial militar. Armata s-a plâns în mod repetat că lipsa elicopterelor este acută în Afganistan, iar Guvernul a luat în calcul închirierea de elicoptere sovietice vechi pentru a satisface această cerere.

Sindicatul Amicus face presiuni în vederea efectuării lucrărilor de modernizare în Marea Britanie. "Am făcut diferite prezentări miniştrilor şi părerea noastră este că ar fi mai bine să modernizăm apartele Sea King întrucât ar fi mai mult de lucru în Marea Britanie. Acest contract ar permite Westland să angajeze mai mulţi oameni şi ar ajuta şi compania Rolls-Royce, care fabrică motoarele", a explicat Bernie Hamilton, coordonatorul sindicatului.

Ministrul Comerţului, Lord Madelson, a pledat în favoarea Eurocopter, chiar dacă aceasta ar presupune modernizarea aparatelor Puma în România, întrucât aceasta ar garanta în viitor contracte cu Airbus, producătorul de avioane, aflat în proprietatea aceleiaşi companii ca şi Eurocopter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici