Londra ar putea cere UE protejarea angajaţilor britanici faţă de forţa de muncă imigrantă

Premierul britanic, Gordon Brown, ar putea cere UE crearea de noi directive pentru protejarea drepturilor muncitorilor britanici în faţa celor străini, în încercarea de a calma protestele şi grevele proconizate să fie reluate în această săptămână, relatează The Sunday Times, în ediţia electronică.

213 afișări
Imaginea articolului Londra ar putea cere UE protejarea angajaţilor britanici faţă de forţa de muncă imigrantă

Londra ar putea cere UE protejarea angajaţilor britanici faţă de forţa de muncă imigrantă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Două decizii ale Curţii Europene de Justiţie de la sfârşitul lui 2007, cunoscute sub numele de cazurile Viking şi Laval, împiedică sindicatele să protesteze faţă de companiile care aduc muncitori străini şi care slăbesc contractele colective de muncă. Guvernul britanic va încerca să anuleze aceste decizii, despre care miniştrii britanici cred că ar diminua drepturile muncitorilor britanici, însă nu este cunoscut încă modul în care va face acest lucru sau cât de repede vor fi realizate schimbările.

Marea Britanie ar putea primi sprijin pentru această reformă din partea Franţei, dar cehii care deţin preşedinţia Uniunii Europene, nu par să dorească schimbări rapide, comentează publicaţia britanică.

Partidul naţional britanic susţine grevele pe site-ul său, folosind acelaşi slogan utilizat de protestatari "Locuri de muncă britanice pentru muncitori britanici", şi care a fost iniţial exprimat de către premierul ţării într-un discurs din 2007, ceea ce a sporit neliniştile la nivel politic.

"Nici un Guvern în istorie nu face mai mult pentru a încerca să găsească modalităţi prin care să ajutăm cât mai repede persoanele şomere să lucreze din nou", a declarat Gordon Brown, într-un interviu, duminică, pentru postul BBC.

Lordul Mandelson, un puternic apărător al mişcării libere a muncitorilor din Uniunea Europeană, a fost criticat de sindicate pentru poziţia sa. "Ar fi o greşeală uriaşă să ne retragem dintr-o politică potrivit căreia, în cadrul regulilor, companiile britanice pot să opereze în Europa şi companiile europene pot să opereze aici. Protecţionismul ar fi o cale sigură de a transforma recesiunea în depresiune".

Protestele au început vineri, la rafinăria de petrol Total din Lindsey, din Lincolnshire, din cauza obţinerii unui contract de construcţie de către o firmă italiană care va folosi muncitori italieni şi portughezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici