Lovitura de stat din Myanmar: Armata a blocat accesul populaţiei la Facebook

  • Armata din Myanmar a blocat Facebook joi, închizând un canal important de comunicare al opoziţie.
  • Armata a orchestrat o lovitură de stat şi a preluat puterea la începutul săptămânii.
  • Generalul Min Aung Hlaing acţionează rapid pentru a-şi consolida puterea după răsturnarea liderului ales Aung San Suu Kyi şi arestarea ei şi a politicienilor aliaţi.
2742 afișări
Imaginea articolului Lovitura de stat din Myanmar: Armata a blocat accesul populaţiei la Facebook

Lovitura de stat din Myanmar: Armata va bloca accesul populaţiei la Facebook

El a declarat miercuri seară că ar putea menţine puterea timp de şase luni după încheierea stării de urgenţă de un an pentru a organiza alegeri corecte.

Dar, într-o demonstraţie de sfidare faţă de generali, un număr mic de parlamentari aleşi în scrutinul din 8 noiembrie au convocat o sesiune parlamentară simbolică.

Mici proteste au avut loc în oraşul Yangon şi în alte părţi, activiştii spunând că trei persoane au fost arestate.

Dar într-o ţară cu o istorie sângeroasă de represiuni împotriva demonstraţiilor, nu au existat proteste de aploare în sprijinul guvernului ales prin vot anul trecut.

Armata a preluat puterea luni, acuzând nereguli în alegeri, deraind lunga şi dificila tranziţie a Myanmarului către democraţie. Măsura a fost condamnată de guvernele Naţiunilor Unite şi occidentale, care au solicitat juntei să respecte victoria în alegeri a partidului lui Aung San Suu Kyi.

Opoziţia faţă de jună a apărut foarte puternic pe Facebook, principala platformă de comunicare din ţară.

Ministerul Comunicaţiilor şi Informaţiei a declarat că Facebook - folosit de jumătate din cei peste 53 de milioane de oameni din Myanmar - va fi blocat până duminică, 7 februarie, deoarece utilizatorii „răspândesc ştiri false şi dezinformări şi provoacă neînţelegeri”. Mesajele WhatsApp de pe Facebook au fost, de asemenea, blocate.

Cererea de servicii VPN pentru a se sustrage blocadei a crescut cu 4.300%, a declarat Simon Migliano, şef de cercetare la Top10VPN.com. Guvernul a anunţat că va bloca şi serverele VPN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici