Lovitură de stat în Niger: un general s-a proclamat lider al ţării

Generalul Abdourahmane Tchiani s-a autoproclamat vineri lider al Nigerului în urma loviturii de stat care a început miercuri, potrivit BBC.

535 afișări
Imaginea articolului Lovitură de stat în Niger: un general s-a proclamat lider al ţării

Lovitură de stat în Niger: un general s-a proclamat lider al ţării

Cunoscut şi sub numele de Omar Tchiani, generalul a organizat lovitura de stat. Aceasta a început miercuri, când unitatea de gărzi prezidenţiale pe care o conducea l-a capturat pe preşedintele ţării Mohamed Bazoum.

Lovitua de stat a spulberat prima tranziţie paşnică şi democratică din Niger de la obţinerea independenţei din 1960. Se crede că preşedintele Mohamed Bazoum, aflat acum în captivitate, este în stare bună de sănătate.

Lovitura de stat a fost condamnată în mod categoric de organismele internaţionale, inclusiv Uniunea Africană, Blocul Regional al Africii de Vest, UE şi ONU.

Generalul Tchiani, în vârstă de 62 de ani, a fost la conducerea gărzii prezidenţiale din 2011 şi a fost promovat la rangul de general în 2018 de fostul preşedinte Mahamadou Issoufou.

El a mai fost legat de o tentativă de lovitură de stat din 2015 împotriva fostului preşedinte, dar în instanţă a negat acuzaţiile. Generalul Tchiani susţine că a preluat conducerea pentru a rezolva problemele din Niger, legate de securitate, sărăcie şi corupţie.

Lovitura de stat din Niger este cea mai recentă dintr-un val care a afectat regiunea Africii de Vest în ultimii ani. În urma acestora au căzut mai multe guverne din Mali, Guineea şi Burkina Faso.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici