Lovitură de stat în plină desfăşurare. "Am pus capăt regimului pe care îl cunoaşteţi". Un grup din Niger afirmă că l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum

Soldaţii din Niger afirmă că l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum, după ce anterior trupe înarmate au blocat palatul prezidenţial din Niamey, capitala uneia dintre cele mai instabile naţiuni din lume, scrie The Guardian.

805 afișări
Imaginea articolului Lovitură de stat în plină desfăşurare. "Am pus capăt regimului pe care îl cunoaşteţi". Un grup din Niger afirmă că l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum

Lovitură de stat.

Soldaţii din Niger afirmă că l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum, după ce anterior trupe înarmate au blocat palatul prezidenţial din Niamey, capitala uneia dintre cele mai instabile naţiuni din lume.

Un grup de soldaţi a apărut la televiziunea naţională a ţării vest-africane la câteva ore după ce preşedintele a fost reţinut.

Citind dintr-o declaraţie, colonelul Amadou Abdramane a declarat că forţele de apărare şi de securitate au decis "să pună capăt regimului pe care îl cunoaşteţi din cauza deteriorării situaţiei de securitate şi a proastei guvernări.

El a precizat că frontierele ţării au fost închise şi toate instituţiile republicii suspendate şi a anunţat o stare de asediu la nivel naţional. Soldaţii au avertizat împotriva oricărei intervenţii străine.

Aparenta lovitură de stat ar fi fost condusă de şeful unui grup politic şi de securitate regional.

Mişcarea a fost rapid contestată de armata şi garda naţională care au ameninţat că vor ataca forţa prezidenţială dacă nu se retrag.

Casa Albă a declarat, pe măsură ce situaţia se desfăşura, că secretarul de stat american, Antony Blinken, a vorbit cu Bazoum, aflat în captivitate, şi "i-a transmis sprijinul de neclintit al Statelor Unite ... parteneriatul economic şi de securitate puternic al SUA cu Niger depinde de continuarea guvernării democratice şi de respectarea statului de drept şi a drepturilor omului".

ONU a precizat că secretarul său general, António Guterres, a vorbit, de asemenea, cu Bazoum şi i-a oferit "întregul său sprijin şi solidaritate". Guterres a făcut apel "la toţi actorii implicaţi să dea dovadă de reţinere şi să asigure protecţia ordinii constituţionale".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici